Túrógombóc

A túrógombóc nálunk nagy kedvencnek számít, van lányom, aki még születésnapi kívánság-ebédként is kéri. Ha nem számítom azt az időt, amíg pihentetni kell a tésztát, akkor ez is a gyorsan, 30 perc alatt elkészíthető ételek közé tartozik.

Sokak szemében a túrógombóc egy könnyen elrontható étel. Én nagyon sok évvel ezelőtt, még életem első vendéglátása alkalmával készítettem, és óriási sikere volt. Mint olyan sok más receptet, ezt is nagymamámtól tanultam, és az ő instrukciói alapján készítettem el. Az első saját túrógombócom a lányaim másik dédnagymamájának készült, ő volt életem első olyan vendége, akinek én főztem. Annyira ízlett neki, hogy utána bármikor jött hozzánk, kérte, hogy ez legyen a menü. Egy kezdő háziasszonynak nem is kell ennél nagyobb dicséret, azóta is szeretettel gondolok vissza ezekre az alkalmakra.

Túrógombóc főzésre készenTúrógombóc recept 26-30 kisméretű gombóchoz

  • 50 dkg túró
  • 4 db tojás
  • 4 csipet só
  • 2 bögre búzadara
  • kis olaj
  • 10-15 dkg zsemlemorzsa
  • 4 dl  tejföl
  • kb. 10 dkg porcukor

A túrót szétmorzsolom, és egy tálban összekeverem a tojással, a sóval és a búzadarával. A túró szárazságától és a tojások méretétől függően elképzelhető, hogy egy-két kanálla kevesebb vagy több búzadarára van szükség. Az összekevert masszát hűtőbe teszem legalább 2 órára, de nem baj az sem, ha többet áll. A masszát elkészíthetjük reggel, munkába menet előtt is.

Amikor a búzadara már magába szívta a nedvességet és megdagadt, gombócokat formázok a masszából. Mielőtt nekiesnék a gombóc formázásának, felteszem egy fazékba főni a vizet, majd olajon megpirítom a zsemlemorzsát.

Túrógombóc főzéseÉn a kisméretű gombócokat szeretem, mert ezek könnyen átfőnek, és enni is könnyebb őket. Körülbelül egy evőkanálnyi alapanyagból készítek egy-egy gombócot. Ebből a mennyiségből nekem 26 – 30 gombóc szokott kijönni.

Amikor forr a víz beleteszek 10-15 db túrógombócot, és néhány perc után megmozgatom a vízben őket, mert képesek leragadni. A gombócok nekem öt perc után szoktak feljönni a víz tetejére, ilyenkor még egy percig hagyom őket főni. A megfőtt gombócokat kiszedem, és a pirított zsemlemorzsába forgatom.

Amíg főnek a gombócok a tejfölt kikeverem porcukorral, a porcukor saját ízlés szerint adagolható, attól függően, hogy ki mennyire szereti édesen.

Túrógombóc

Jó étvágyat kívánok! Te szoktál túrógombócot készíteni? Szeretitek? Ha kipróbálod a receptet, írd meg hogy sikerült!