A természet ereje 31. – Torma

Armoracia rusticana – Torma

A torma Magyarországon is honos, a legtöbb kiskertben megtalálható fűszernövény. Évelő növény, ahol egyszer megvetette a lábát, onnét nehéz kiirtani, mert a földben maradt gyökérdarabkák újra és újra kihajtanak. Gyökérdugványokkal szaporíthatjuk. Ha van egy nagyobb telepünk, akkor folyamatosan, még fagymentes napokon, télen is gyűjthető a gyökérzete. Magyarországon terem a legjobb minőségű és zamatú torma.

TormaTormáról leginkább csípőssége ismert, kevésbé köztudott, hogy az ásványi anyagok közül nátriumban, káliumban, kalciumban, foszforban és magnéziumban gazdag, és jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint is.

A tormának a gyökérzetét használjuk fel, ebből készíthetünk hagyományos, ecetes, reszelt tormát, de készülhet belőle mártás is, és ízesíthetünk vele különféle ételeket, savanyúságokat. A tormát főleg húsételek mellé fogyasztjuk.

Egyes vidékeken a tormalevelet nyáron a káposztához hasonlóan megtöltik töltelékkel.

A torma elősegíti az emésztést, fokozza a gyomorsav termelődést. A tormát a népgyógyászat reumás testrészek kezelésére is használja. A reszelt tormával külsőleg a fájó testrészt lehet borogatni, csökkenti a fájdalmat. Baktériumölő hatást is tulajdonítanak neki.

Te szereted a tormát? Milyen módon szoktad felhasználni? Nálunk kerül egy-egy gyökérdarab a savanyúságokba is, és gyakran fogyasztjuk az ecetes tormát húsok mellé.

Hivatkozás:

USDA tápanyag adatbázis – torma