Vadas, ahogy nálunk készül

A családunk vadas receptje a legkisebb lányom és a férjem kísérletezésének eredménye. A menzás vadast szerették volna reprodukálni, és szerencsére nagyon jól sikerült nekik. Az én életemből eddig kimaradt a vadas, ismertem a nevét de otthon sosem készült, sosem ettem. Ezt a verziót azonban én is megszerettem.

Én nem ismertem a vadas ízét, de a lányom nagyon szeretett volna ilyet enni, mert az iskolai menzán elnyerte a tetszését. Próbálkoztam különféle receptekkel, de a végeredmény nem ízlett neki. Nálunk a férjem is tud főzni, és ő velem ellentétben ismerte és emlékezett a vadas ízvilágára, így ők ketten is nekiálltak kísérletezni a konyhában. Végül sok receptből gyúrtak össze egy saját verziót. A családunkban nem mindenki ehet tejes dolgot, így egy-két alapanyagot kicseréltek olyanra, amit mindenki fogyaszthat nálunk.

Vadas

Vadas

Hozzávalók:

  • 40 dkg sárgarépa (6-7 közepes darab)
  • 8 dkg fehérrépa (1-2 közepes darab)
  • 3 dkg zeller (½ közepes darab)
  • ½ fej közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 8 dl tyúkhúsleves alaplé
  • 3 db babérlevél
  • csipetnyi só
  • csipetnyi bors
  • 2-3 evőkanál mustár
  • 75g vegán tejföl
  • 3 teáskanál kristálycukor

Elkészítés menete:

  1. Elkészítjük a tyúkhúsleves alaplevet 2 Knorr tyúkhúsleves kockából és 1 liter vízből.
  2. Evőkanálnyi olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott ½ fej vöröshagymát és a szintén apróra vágott 1 gerezdnyi fokhagymát.
  3. Hozzáadjuk a megtisztított, apróra karikázott répát, fehérrépát és zellert.
  4. Felöntjük annyi alaplével, hogy az épp ellepje a zöldségeket, és hozzáadunk csipetnyi sót, borsot és három babérlevelet.
  5. Kis lángon, néha megkeverve addig főzzük, amíg minden zöldség teljesen megpuhul, ez kb. 1 órát vesz igénybe.
  6. A tűzről levéve hozzáadjuk a 3 teáskanál cukrot, a 75 g tejfölt és a 2,5 evőkanálnyi mustárt.
  7. Merülőmixerrel teljesen simára turmixoljuk.
  8. Kóstoljuk, szükség szerint még ízesítjük cukorral, mustárral, sóval.

Ebből a mennyiségből egy étkezésre elegendő mennyiség készülhet. Nálunk annyira ízlik, hogy ennek a mennyiségnek a sokszorosát készítjük el, mert mindenki több tányérnyit kér belőle. Bevallom, másképp nem tudnám ennyi répa elfogyasztására rábírni a családomat.

A vadast mi főtt tésztával és sült csirkemellel esszük. A tésztából természetesen bármilyen jó hozzá, mi néha spagettivel, néha szarvacskával, néha mással fogyasztjuk.

Csirkemell darabok a vadashoz

Csirkemell csíkok

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg csirkemell csíkozva
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • csipetnyi só
  • csipetnyi bors

Elkészítés menete:

  1. A csíkozott csirkemellet 2 evőkanálnyi olívaolajon fehéredésig sütjük.
  2. Hozzáadunk csipetnyi sót és borsot.
  3. Szükség szerint kis alaplével felöntve még kb. 20 percig, lefedve főzzük.
  4. A fedőt levéve hagyjuk elfőni a folyadékot, majd tálalásig félretesszük.
Vadas a fagyasztóban

Az elmúlt évek során már sokszor készítettük el a receptet, sokszor nem is csak egy adag készül, hanem 2-3 vagy akár 5-szörös mennyiség is. Így rendszeresen kerül a fagyasztóba is belőle, hogy csak tésztát kelljen hozzá főznünk, és készen legyen egy finom ebéd. Mi akár hús nélkül, csak tésztával is szívesen esszük.

Te szereted a vadast? Szoktál készíteni vadast? Szívesen olvasom a véleményed a Facebook oldalunkon!