Bajtársaink a konyhában – Nokedliszaggató

Ti szeretitek a nokedlit? Gyakran szoktatok készíteni? Mi nagyon szeretjük, az összes pörkölt jellegű ételhez ezt szoktuk köretként enni. Legalábbis ezt ettük nagyon sokáig, mígnem 1998 Szilveszterén egy szaggatáskor bele nem nyúltam a forró főzővízbe. Hónapokig gyógyult a kezem, szerencsére mára nyoma sincs a balesetemnek. A rossz tapasztalat nekem bőven elég volt ahhoz, hogy elkezdjek félni a nokedli készítésétől. A helyzet megváltozott, amikor 2004 környékén rátaláltam erre a biztonságosan használható nokedliszaggatóra.

Nokedliszaggató

Előnyei:

  • Éppen ráfér egy 23-25 cm átmérőjű, átlagos méretű edényre
  • Véletlenül sem csúszhat bele a kezünk a forró vízbe

Hátránya:

  • Nem túl könnyű elmosogatni a sok lyukat, de hát melyik szaggatót könnyű?

NokedliNokedli

Ahány ház, annyiféle nokedli, legalább annyi változata létezik, mint a palacsintatésztának. Én az alábbi recept szerint készítem:

Hozzávalók

  • 1 tojás
  • 1/2 dl víz
  • 12,5 dkg liszt
  • csipetnyi só

Fontos! Ez a mennyiség 2 főre elegendő. Arányosan kell növelni a mennyiséget, ha több főre készítjük.

Mielőtt elkezdjük a nokedlitésztánkat elkészíteni, egy nagy lábosba tegyünk fel forrni vizet. Ha forr, tegyünk bele kis sót.

A tojást és a hideg vizet öntsük egy tálba, sózzuk meg és keverjük össze. Öntsük bele a liszt nagy részét, és fakanállal kezdjük csomómentesre keverni. A tészta állagától függően a maradék kis lisztet is keverjük bele. Egy nem túl folyós és nem túl kemény, kenhető tésztát kell kapnunk.

A bekevert tésztánk

A bekevert tésztánk

A tésztát kisebb adagokban szaggassuk a forró vízbe a nokedliszaggatónkkal. Egyszerre annyit szaggassunk ki, hogy kényelmesem átfőjön. A megfőtt nokedlit szűrőkanállal szedjük ki egy tálba. Én ilyenkor egy pici szőlőmagolajat szoktam is még rátenni.

Fő a tésztánk

A nokedlit adhatjuk köretként különféle pörköltökhöz, szaftos ételekhez, vagy ehetjük tojásos nokedliként is.

Te hogy készíted a nokedlit? Milyen szaggatót használsz? Szereted?