Húsvéti kalács

A húsvéti ünnepkör egyik legjellegzetesebb étele a kalács. Lehet édes vagy sós, hagyományos vagy reform, mindenesetre olyan tartozéka az ünnepi asztalnak, amit otthon is el tudunk készíteni. 

Könnyű dolgunk van, ha a háztartási gépeink sorában egy kenyérsütőt is számon tarthatunk. Ekkor csak beletesszük a hozzávalókat, bekapcsoljuk a gépet, és amíg a program lejár, csinálhatunk közben valami egészen más dolgot.

Kalács kenyérsütőben

Hozzávalók:
2,5 dl tej
2 tojás
reszelt citrom vagy 3 tk. citromlé
5 dkg vaj
40 dkg finomliszt + 10 dkg rétesliszt
5 ek. kristálycukor
1 zacskó vaníliáscukor
1/2 zacskó porélesztő vagy 1/4 friss kocka élesztő
1 kk. só
ízlés szerint mazsola, kakaó, mák, fahéj ízesítésként

Kelt tészta programon, világos barnításon készre sütjük.

kalacs kalacs2

 

Citromos kalács sütőben

40 dkg fehérliszt + 10 dkg rétesliszt
10 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztő
3-5 dl tej (amennyit felvesz)
4 tojássárgája
10 dkg vaj vagy margarin
egy csipet só
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és 3 evőkanál citrom leve

 

Az élesztőt 2 dl langyos tejjel és egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. Összekeverjük a tojást, vajat, maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot, citromhéjat és levet, beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, majd beledolgozzuk a lisztet annyi tejjel, hogy lágy, de még dagasztható tésztát kapjunk. Jó sokáig dagasztjuk, minél több levegő menjen bele. Szórhatunk bele mazsolát, diót, apróra tört csokit, kakaót is. Kivajazott, vagy sütőpapíros vekni, vagy kuglóf formába tehetjük, abban keleszthetjük is. Langyos helyen, konyharuhával lefedve kb. a duplájára kell kelnie, ekkor forró sütőbe tesszük 220 fokra. 5 perc múlva alacsonyabbra állítjuk a hőfokot (180 fok), és 30-40 perc alatt készre sütjük.