A természet ereje

A szervezetünk egészséges működéséhez sokféle ásványi anyagra és vitaminra van szükség. Ezekhez hozzájuthatunk pirula formájában is, vagy választhatjuk a természetes forrásokat. Apróbb megbetegedések esetén is nyúlhatunk a természetes anyagokhoz, a gyógynövényekhez, amelyek magukban vagy gyógyszerek kiegészítőiként segíthetnek az egészségünk helyreállításában.

A bemutatásra kerülő növényekben közös, hogy mindegyik kedveli az éghajlatunkat. Vagy megtalálhatjuk őket vadon, vagy termeszthetőek otthon, a kiskertünkben.

A kategóriák határai néhol homályosak, a csoportok időnként átfedéseket mutatnak. Az áttekinthetőség miatt nem szerettük volna, hogy egy növény több kategóriába sorolva is szerepeljen, így ha több csoportba is beillene, akkor ezen az oldalon a szerintünk jelentősebb kategóriában helyeztük el.

Zöldségek

Zöldség nem egy tudományosan meghatározott kategória, inkább a konyhaművészetben használt szakszó. Van néhány növény, amelynél vitatkozhatunk, hogy a gyümölcsök vagy a zöldségek közé sorolhatjuk-e inkább. Többnyire igaz a zöldségekre, hogy nem édes ízűek, és nem édes ételekben használjuk fel őket. Persze itt is akadnak kivételek, például a sütőtök édeskés ízű, és édes sütemények elkészítésekor is használhatjuk.

Gyümölcsök

A köznyelvben gyümölcsnek nevezzük a különböző növények főleg édeskés termését. A gyümölcsöket gyakran fogyasztjuk mindenféle feldolgozás nélkül, ilyenkor különösen sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A feldolgozáskor, a hőkezeléssel csökkenhet a vitamin tartalmuk.

Gyógynövények

A köznyelv gyógynövénynek hívja azokat a növényeket, amelyek tudományosan igazoltan vagy a néphagyomány szerint gyógyhatással bírnak. Természetesen jelentős átfedés van a gyógynövények, a zöldségek és a gyümölcsök csoportjai között. Mi most gyógynövények kategóriájába azokat a növényeket gyűjtöttük össze, amelyeknek a legjellemzőbb tulajdonsága az egészségre gyakorolt pozitív hatás.

Az egyes növényekhez kapcsolódó bejegyzéseinket a kis képekre kattintva érheted el.