Sütőtök sütése airfryerben

Már gyerekként szerettem a sült sütőtököt, és azóta is az egyik kedvenc őszi, téli csemegém. Airfryerben készítve 30 perc alatt elkészül, és már lehet is nassolni.

A sütőtök közkedvelt őszi csemege, jelentős vitamin és ásványi anyag forrás, ha rendszeresen fogyasztjuk. A piacok, boltok kínálatában több fajta közül válogathatunk. Én leggyakrabban sonkatököt veszek, és azt készítem el. Régen mindig félbevágva vagy nagy darabokban készítettem, de mióta airfryerem van, azóta felkockázom és úgy sütőm. Sokkal gyorsabban elkészül, és a kis kockák etetik magukat, így jobban fogy itthon. Régen mindig akadt kis maradék, amiből sütőtökös muffint készítettem. Ha a muffint szeretnék készíteni, akkor már külön kell sütőtököt készítenem, mert nincs mostanában maradék.

Airfryerben sült Sütőtök

Airfryerben sült sütőtök

Hozzávalók:

 • Sonkatök

Elkészítés menete:

 1. A sonkatököt 2 cm-es karikákra vágom fel.
 2. A héjától megtisztítom.
 3. A karikákat 9 részre vágom, úgy, hogy nagyjából egyforma méretű darabokat kapjak.
 4. A sütőtök kockákat a készülék kosarába teszem. Annyit teszek egyszerre a kosárba, hogy az alját elfedje, de lehetőség szerint ne kerüljenek egymás fölé a darabok.
 5. Az airfryerben 150 fokon 30 perc alatt készre sütőm. 10 percenként átforgatom, hogy egyenletesen süljön. Ha lejárt az idő, hústűvel vagy kóstolással ellenőrzöm, elég puhák-e. Ha szükséges akkor 5 perccel tovább sütőm, majd újra ellenőrzöm.

Az elkészült sütőtököt ehetjük csak úgy magában, de kedvünk szerint ízesíthetjük is. Ízesítése lehet sós vagy édes. Finom rajta egy kis bors és só, de akár a fahéjas cukor is. A sütőtök kockákból rendszeresen készítek rizses főételt is, ezért általában nem fűszerezem sütés előtt.

Rizs sült sütőtök kockákkal

Rizs sütőtök kockákkal

Hozzávalók:

 • sült sütőtök kockák
 • hagyma
 • fűszerek ízlés szerint (só, bors)
 • főtt rizs

Elkészítés menete:

 1. Hagymát feldarabolom és egy kicsit megpirítom.
 2. Hozzáadom az előzőleg már megsütött sütőtök kockákat, és ízlés szerint fűszerezem. Legtöbbször csak sót és borsot teszek rá.
 3. Néhány perc alatt együtt összesütöm őket, hogy az ízek összeérjenek.
 4. Végül hozzáadom a főtt rizst, és alaposan összekeverem.
Sütőtök airfryerben sütve recept
Szereted a sütőtököt? Mi a kedvenc sütőtökös ételed? Ha kipróbáltad a receptemet, akkor szívesen olvasom a véleményedet róla a Facebook oldalunkon!