Sertéslapocka, sertéscomb sütése airfryerben

2016-ban mutattam meg, hogyan készítek sütőben sertéscombból felvágottat. Ezt azóta is rendszeresen készítjük magunknak, de mostanában már nem sütőben, hanem airfyrerben sütöm. Ebben egyszerre kisebb adagot készítek, így kevésbé ununk rá, és persze az aktuális fűszerezéstől függően mindig más ízben.

A felvágotthoz sertéscombot használtam évekig, de ehhez jelenleg nehézkes hozzájutni. Emiatt egyre gyakrabban készül az étel sertéslapockából. Tapasztalatunk szerint a lapockának kicsit több sütési idő kell, hogy az állaga olyan puha legyen, ahogyan mi szeretjük.

Sertéscomb vagy sertéslapocka szendvicsre airfryerben sütve

Sertéshús sütése

Az airfryerben valamivel gyorsabban sül a hús, mint hagyományos sütőben, ezért könnyebben kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy kívülről már úgy ítéljük meg, hogy kész a sütés, de a hús belseje még nem érte el a biztonságos hőmérsékletet. Én húsok készítésénél rendszeresen használok húshőmérőt.

Sertéshúsnál a belső hőmérsékletnek legalább 65,5-68,5 °C közé kell esnie. Sütés után célszerű még 5-10 percig pihentetni a húst, így az biztosan eléri a 71 °C, amikor már biztonságosan fogyasztható, de még nem sült túl.

A sütési idők és hőfokok csak tájékoztató jellegűek, mert az alapanyagok is különböző méretűek és kezdő hőmérsékletűek lehetnek, de ezek segítségével már ki lehet kísérletezni saját gépben az ételhez leginkább megfelelőt.

Sertéscomb egyben sütve

  • 50 dkg sertéscomb
  • bors
  • füstölt pirospaprika
  • olivaolaj

A sertéscombot a fűszerkeverékből és olivaolajból készült pácban néhány óráig hagyom állni.

A sertéscombot beteszem az airfryerbe, és 160 °C-on 20 percig sütöm, majd átfordítom. Ezután további 20 percig sütöm ugyanezen a hőmérsékleten. Én kezdetben, amikor készítettem gyakran ellenőriztem a belső hőmérsékletét sütés közben is. Többnyire 40 perc sütési idő elég a húsnak, de ha ennyi idő alatt még nem éri el a kívánt hőmérsékletet, akkor további 5 percet adok neki, majd újra ellenőrzöm. Ezt annyiszor ismétlem, amíg kész nem lesz.

Kihűlés után, hűtőbe teszem, majd vékonyra szeletelve, felvágottként a szendvicsünkbe tesszük.

Sertéscomb egyben sütve airfryerben
Sertéscomb egyben sütve airfryerben

Sertéslapocka egyben sütve

  • 50 dkg sertéslapocka
  • bors
  • sok Vegeta
  • őrölt chili paprika
  • 1 doboz sör

A sertéslapockát nagyon sok Vegetával és a többi fűszerrel bedörzsölöm, majd ráöntöm a doboz sört. Ebben pácban hagyom állni akár több órát is. Bátran kell használni a fűszereket, mert ezek zöme a páclében fog maradni.

A sertéslapockát beteszem az airfryerbe, és 160 °C-on 50 percig sütöm. Kb. a sütési idő felénél megfordítom, hogy mindkét oldala egyenletesen süljön. 50 perc sütési idő után ellenőrzőm, elérte-e a kívánt hőmérsékletet. Ha nem, akkor további 5 percet adok neki, és újra ellenőrzöm. Ezt annyiszor ismétlem, amíg készen nem lesz.

Kihűlés után, hűtőbe teszem, majd vékonyra szeletelve, felvágott helyett a szendvicsünkbe tesszük.

Sertéslapocka egyben sütve airfryerben
Sertéslapocka egyben sütve airfryerben

Nálunk mostanában ez a két variáció a legnépszerűbb, de bátran lehet kísérletezni saját fűszerezéssel. Ha kedvenc fűszereinket használjuk, akkor nem fogunk hibázni.

A Facebook oldalunkon várom tapasztalatodat!