Sütőtökös muffin

Szeretem a sütőtököt, de legtöbbször marad belőle több-kevesebb. Hidegen már nem az igazi, így általában a mélyhűtőben köt ki az el nem fogyott mennyiség. Sok sütőtökös recept kívánja meg, hogy felhasználás előtt süsük meg a tököt, és a sült tök hozzáadásával készítsük el az ételünket. A lefagyasztott maradékokból könnyen és a sütési időt megspórolva készíthetjük ezeket az ételeket.


Nálunk sütőtökből sokáig a sült tök volt az egyetlen, amit szívesen fogyasztott a család. Mígnem több elolvasott receptből ki nem alakult ez a muffin receptem. Ennek olyan nagy sikere van itthon, hogy még születésnapi kívánság-süteményként is készítenem kell néha.

Sütőtökös muffin recept 12 darabhoz

Sütőtökös muffin

250 g sült sütőtök,
2 tojás,
80 ml olaj,
150 g liszt,
150 g barna cukor,
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék,
1 csomag sütőpor,
csipet só

A sült sütőtököt alaposan összeturmixolom a botmixeremmel, hogy teljesen sima legyen az állaga, ne legyenek benne nagyobb darabok. Ha frissen sütöm, akkor természetesen előbb hagyom kihűlni, nehogy összeégessem magam.

A muffinok készítésénél külön-külön összekeverem a nedves és a száraz hozzávalókat, és utána dolgozom őket össze. Egy tálban összekeverem a két tojást, az olajat és a sütőtöktökpürét. Egy másik tálban pedig  a lisztet, a cukrot, a sütőport, a mézeskalács fűszerkeveréket és a csipetnyi sót. A két tál tartalmát összeöntöm és összedolgozom, majd muffinsütőbe helyezett muffinpapírokba töltöm. Egy-egy formába 2-3 kanál tésztát teszek, ezzel kb. háromnegyed részig töltöm meg a formákat. Először inkább kevesebbet teszek egy-egy  formába, ha a végén marad még tésztám azt könnyebb utólag elosztanom, mint esetleg kivenni bármelyikből.

A sütőmet 190 fokra állítom és alul-felül sütéssel 20-25 percig sütöm a sütiket. Ha bizonytalan vagyok, akkor fogpiszkálóval ellenőrzöm átsültek-e már.

Sütés közben nagyon finom mézeskalács illat terjed a lakásban, igazi téli-karácsonyi hangulatunk lesz tőle. A süteményeknek a sütőtöktől és a barna cukortól csodálatos, meleg sárga színe lesz.

Ha valaki nem tudja mi van a sütőtökös muffinban és nem profi ízlelő, akkor nem biztos hogy rájön az fő hozzávalóra. Sütőtökkel készül ugyan, mégsincs jellegzetes sütőtök íze.

Ha neked is van saját sütőtökös recepted, akkor oszd meg velünk!