Hal sütése airfryerben

A családunk egyre jobban figyel az egészségesebb étkezésre, próbáljuk elkerülni az extra kalóriákat, ezért 2019. augusztusában beszereztük az első air fryer gépünket. A 2022-ben emelkedő étolaj-árak mellett jelentősen emelkedik azon háztartások száma, amelyek szintén lelkes air fryer felhasználok lesznek.

Szeretném nektek megmutatni, én miket készítek a gépemben. A sütési idők és hőfokok csak tájékoztató jellegűek, mert az alapanyagok különböző méretűek és hőmérsékletűek lehetnek, de ezek segítségével már ki lehet kísérletezni saját gépben az ételhez megfelelőt.

A hal egy nagyon jó alapanyag, általában gyorsan átsül, nehéz elrontani. Mióta airfryerben sütöm, sokkal gyakrabban kerül az asztalra, mert gyorsan kész van, nincs olajszag az egész lakásban, nem keletkezik használt sütőolaj, aminek az elhelyezése és gyűjtőhelyre szállítása sok szervezést igényelne.

Hekk

  • hekk
  • liszt
  • piros paprika
  • olaj

A hekket kiolvasztom, megtisztítom, kisebb darabokra vágom, besózom, és néhány órát állni hagyom.

A lisztet a pirospaprikával összekeverem, és beleforgatom a haldarabokat. Sütés előtt nagyon alaposan bespriccelem olajjal. Fontos az alaposság, hogy mindenhol szépre süljön, sehol ne maradjon lisztes.

180 fokon 23 percig sütöm 10 percenként megfordítva, és ahol kell ott fordításkor még spriccelek rá kis olajat.

Hekk air fryerbe sütve
Hekk airfryer-ben

Lazac

  • lazac
  • bors

A halat a konyhapulton hagyom kicsit felmelegedni sütés előtt. A lazacot vékonyabb szeletekre vágom, majd papírtörlővel leitatom róla a nedvességet. A lazacra én legtöbbször csak kis sót és borsot szórok. A lazac elég zsíros hal, így én nem szoktam olajozni.

180 fokon 15 percig sütöm. Ez a legtöbbször elég neki, de ha hidegebb vagy vastagabbak a szeletek, akkor 2-3 perc még szükséges lehet az átsütéshez.

Lazac air fryerben sütve
Lazac airfryer-ben

Citromos afrikai harcsa

  • 60 dkg afrikai harcsafilé
  • 2 db citrom leve
  • őrölt bors
  • olaj

A harcsát megtisztítom, és felvágom kb. 3-4 cm széles csíkokra. A szeleteket a citromok levébe teszem, rakok rá bőven sót, és néhány tekerés őrölt borsot.

1 órán keresztül szobahőmérsékletem hagyom pácolódni citromlében.

Sütés előtt és sütés közben (kb 10 perc után) olajjal bespriccelem, hogy biztosan ne száradjon ki.

180 fokon 15 percig sütöm.

Citromos afrikai harcsa air fryerben
Citromos afrikai harcsa airfryer-ben

A halakat bátran fűszerezhetjük saját ízlésünk szerint, nem csak ilyen, nagyon egyszerű fűszerezéssel készíthetjük. A fűszerezéstől a sütési idő és hőfok természetesen nem változik.

Ha a kevésbé zsíros halaknál szeretnénk elkerülni, hogy kiszáradjanak, olajjal fújjuk vagy kenjük be.

A hidegebb vagy vastagabb halaknak több sütési idő kell, ha biztosra akarunk menni, akkor használjunk maghőmérőt.

Amíg a készülékben megsül a hal, addig pont annyi időnk van, hogy összedobhatunk hozzá egy gyors salátát mellé.

A Facebook oldalunkon várom tapasztalatodat!