Krumpli sütése airfryerben

A legtöbb készülék dobozán épp sült krumpli készül a gépbe. Nem mindenki veszi észre, hogy a gép dobozán általában bolti, elősütött krumpli készül. A nyers krumpliból otthon már nem ilyen egyszerű a sütés, így könnyen csalódás lehet a vége. Ha a gépünket jól kiismerjük, és van elég kitartásunk, akkor persze lehet finom krumplit sütni benne.

Az elősütött, fagyasztott sült krumpli nagyon jó lehetőség, ha gyorsan szeretnénk friss, meleg ételt tenni az asztalra. Ha nem pakoljuk tele a készüléket, akkor egy személyre akár 15 perc alatt is tudunk meleg ételt készíteni. Nálunk erre az esetre mindig van itthon a fagyasztóban elsütött sült krumpli és valamilyen elősütött panírozott étel. Így egy adag sült krumpli, halrúddal vagy hagymakarikával 180 fokon 15 perc alatt elkészül az airfryerben.

Friss krumpliból sütni nem ilyen gyors és egyszerű. Sokféle praktika kering az Interneten, a különféle receptes oldalakon. Mindenkinek meg kell találnia, neki az adott készülékben mi válik be. Egy biztos, nem szabad túlpakolni a készüléket, inkább több körben kell elkészíteni a szükséges krumpli-mennyiséget. A készülékek dobozán lévő mennyiséget megpróbálni sem érdemes, azzal garantált a kudarc, még félkész krumpli esetén is.

A krumplit sokféle formára darabolhatjuk, nekem az egyforma méretű hasábra vagy kockára vágás általában nem sikerül. Gyerekkoromban édesanyám a krumplit karalábévájóval darabolta nálunk a sült krumplihoz. Így én ehhez vagyok szokva, és most már a gyerekeim is, nálunk a sült krumpli általában ilyen összevissza, nem egyforma darabokból áll.

Sült krumpli nyers krumpliból

Hozzávalók:

  • krumpli
  • néhány spriccelésnyi olaj

Elkészítés menete:

  1. A krumplit megpucolom és hideg vízbe teszem.
  2. A karalábévájóval feldarabolom a krumplit, és továbbra is hideg vízben tartom.
  3. A krumplit alaposan átmosom hideg vízzel, míg áttetsző nem lesz a víz. A krumpliban található keményítő miatt az elején a víz kicsit ködös, homályos.
  4. 2-3 marék krumplit beteszek az airfryer kosarába. Annyit, hogy a kosár alját elfedje, de lehetőség szerint ne legyen több réteg egymáson.
  5. Olajspiccelővel 4-5 spriccelést teszek rá, és jól összerázom a kosarat. Ha nincs olajspray, akkor a krumplit kosárba helyezés előtt egy tálba tehetjük, és 1 kanál olajjal összeforgathatjuk. Az olajozást el is hagyhatjuk, akkor is megsül a krumpli, csak nem lesz szép fényes.
  6. Az airfryerben 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütöm. 5 percenként átforgatom a krumplikat, hogy minden darab egyenletesen süljön. Ha a színe már jónak tűnik, akkor egy darab krumplit megkóstolok, hogy belül is puha-e már. A megsült krumpli frissen kívül ropogós, belül puha. Ha meghűl a krumpli, akkor a külseje veszít ropogósságából.
Sült krumpli airfryerveb
Van Airfryered? Szoktál benne sült krumplit készíteni? Te hogy készíted a sült krumplit, mi vált be neked? Szívesen olvasom véleményedet a Facebook oldalunkon!