A természet ereje 26. – Sütőtök

Magyarországon nagyon sok sütőtök fajta megterem, így sokféle kapható a piacokon és a boltokban. Egyre nagyobb teret hódit a régen honos és közkedvelt fajták helyett a kanadai sütőtök (sonkatök, orange tök), főleg a praktikus mérete és finom íze miatt válik egyre közkedveltebbé ez a fajta.

Sütőtök


A meleg helyet kedveli, de nem igényel túl sok gondozást. Többnyire májusban, a fagyos szentek után vetik el, a fészkének tápanyagtartalmát általában trágyázással is növelik.  A tökök szeptember végén, október elején lepik el a piacokat. Igazi őszi, téli csemege.

A sütőtök jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, de megtalálhatóak benne az A-, a B1-, a B2-, a B3-, a B6- és az E-vitaminok is. Ásványi anyagokban is bővelkedik, a tök jelentős kálium, foszfor, vas, réz és mangán forrás is.

A népgyógyászatban az A-vitamin tartalma miatt javasolják fogyasztását a pattanásos bőrre. Kálium tartalma miatt vizelethajtó, vértisztító hatását is kihasználták. Vérnyomás problémákra is szokták ajánlani.

Sokféleképpen felhasználhatjuk, talán a legismertebb elkészítési módja a sütőben sütés. Ezen kívül készíthetünk belőle ivólevet, de megfőzhetjük, és készülhet belőle leves. A megsütött sütőtököt felhasználhatjuk sokféle étel alkotórészeként. A kisgyerekeknek már nagyon kis korban készítenek belőle pürét. Angol területeken közkedvelt sütemény a sütőtök pite is.

Te hogyan szoktad elkészíteni a sütőtököt? Van jó recepted?

Én legtöbbször sütve készítem. Évekig egyben sütöttem meg, de tavaly óta ez az egyik kedvenc receptem.