Mungóbab csíráztatása otthon

Nagyon szeretjük a mungóbabcsírát a szendvicsünkön, de a boltban kapható kiszerelések a mi családunknak túl nagyok. Hamarabb megy tönkre egy-egy doboz csíra mint, hogy elfogyasztjuk. Mióta kipróbáltam a csíráztatást, mindig van friss csíránk itthon, és ezt még azok is tudják fogyasztani, akiknek egyébként a bab panaszokat okoz.

Egy Youtube videót ajánlott a kereső nekem a csíráztatásról, ezt megnézve nagyon egyszerűnek tűnt a csíráztatás, így kipróbáltam. Már az első próbálkozás is sikeres volt, de azok a csíráim még kesze-kuszák voltak. Csíráztatásnak óriási előnye, hogy el tudom dönteni, hogy egyszerre mennyi friss csíra készüljön.

Mungóbabcsíra

A csírák vitaminban és ásványi anyagokban gazdagok, A, B, C, E vitamin és vas, folsav, magnézium, foszfor is található benne. Növényi étkezésben alapvető fehérjepótló. Könnyen emészthető, rostban gazdag, segíti a salakanyagok távozását. A mungóbabcsírának kedvező élettani hatásai vannak a szervezetünkre. Nagyobb mennyiségben fogyasztva jótékony hatása van a szívre, segít szabályozni a vércukorszintet és a hormonháztartást, magas rosttartalma kedvezően hathat a vastagbél működésre. A vastartalma segítheti a vérképzést, valamint jó hatással van a bőrre is. Sok esetben azoknak sem okoz problémát mértékkel, akik a babféléket egyébként nem fogyaszthatják.

Csíráztatatás előkészületei

Én 1 kanálnyi (kb. 8g) száraz mungóbabot csíráztatok egy-egy alkalommal, ez a mennyiség nekünk 3-4 nap alatt fogy el szendvicseken.

Első lépésként kimérem a babot, folyóvízben átmosom, és 24 órára beáztatom. Én ezalatt 1-2 alkalommal cserélem a vizet is rajta, de ez nem feltétlenül szükséges.

Mungóbab beáztatva

Én 2 db 5 dl méretű műanyag poharat használok csíráztatásra, mert ezek méretben pont megfelelőek, kellően magasak a mungóbabcsíra fejlődéséhez. Az egyik pohár alját sűrűn kifurkáltam, hogy a víz könnyen átfolyjon rajta.

A sötétítéshez én egy fekete kartonból készítettem hengert a pohár köré.

Ezen kívül szükségem volt még valami távtartóra, hogy a két pohár ne csússzon egymásba teljesen, ne a lecsöpögő vízben álljanak a csírák. Ezt én egy IKEA-s zacskó csipesszel valósítottam meg.

A pohár aljára 2-3 mull lap kerül, amelybe bele tudnak kapaszkodni a gyökerek.

A magok tetejére is kell egy darab szövet, hogy amikor locsolom a magokat, ne mozduljanak el. Így szép, egyenes csírákat tudok nevelni.

Csíráztató kellékek

1. nap

24 óra elteltével a magok megduzzadnak, jól látszik a képen is, hogy egyre inkább kitöltik az edényt. A zöld maghéjból lassan kibújik a magbelső. A maghéjakat, ha felúsznak a víz tetejére, akkor kiszedem és kidobom.

Megduzzadt mungóbabok

A magokat átteszem a növesztő edénybe. Az első napon sok törődést igényel a csíra. 2-4 óránként friss, hideg vízzel át kell nedvesíteni őket. A letakarás miatt akár csap alá is tehetjük, mert a felső textilréteg miatt a magok nem forognak el.

Mungóbab csíráztatás 1. nap

Magoknak van egy olyan tulajdonságuk, hogy a száruk mindig felfelé nő, de ha a mag megfordul akkor újra felfelé kezd el nőni. Emiatt lehet, hogy nem szép egyenes csírákat, hanem girbe-gurba szárakat kapunk. Ízre persze nincs különbség, csak látványra.

A magoknak innentől sötét kell, én a fekete kartonból készült hengerbe teszem a poharakat.

A mungóbab magoknak sötét kell

2. nap

Az első nap sok vizezése után, már csak reggel és este kell átnedvesíteni a magokat. Reggelre már látszanak a növekedésnek indult csírák.

Mungóbab csíráztatás 2. nap

3. nap

A harmadik nap reggelére már látványos növekedést produkálnak a mungóbabcsírák. Csak reggel és este kell megnedvesíteni őket.

Mungóbab csíráztatás 3. nap

4. nap

Reggelre már fogyasztható hosszúságúak a csírák, én ilyenkor újra átnedvesítem és délutánig még hagyom kicsit nőni őket.

Mungóbab csíráztatás 4. nap

Étkezésre előkészítés

A negyedik napon, délután kiöntőm a pohárból a csírákat és a gézt átszövő gyökereket levágom egy ollóval.

Kész mungóbabcsírák

A tisztítás során a csírákról leszedem a magmaradványt és a gyökér részt is, emiatt ez időigényes feladat, még ilyen kis mennyiségnél is.

Magmaradványok, gyökerek

A megtisztított csíráról papírtörlővel itatom fel óvatosan a nedvességet, és egy jól záródó dobozban a hűtőbe teszem a fogyasztható csíráimat. A képen is jól látszik, hogy a magok jó része szép egyenes, de akad köztük néhány girbe-gurba is.

Megtisztított mungóbabcsírák

Először egy papírtörlőt tettem a csíráztató pohár aljára, de az nem engedte át elég gyorsan a vizet, ezért cseréltem gézlapra. A csere idejére néhány mag picit már megindult, és nem ugyanúgy sikerül vissza tennem, ezek a csíráim lettek a kesze-kuszák.

Az eszközöket a következő adag készítése előtt vízforralóban forralt vízzel is átmosom, hogy sterilek legyenek.

A szombaton beáztatott magokból készült mungóbabcsírákat szerdán délután már tehetjük is a szendvicseinkre. Finomak és frissek, bármilyen kis otthonban tudunk így magunk nevelni mungóbabcsírát. Az én csíráim sokkal ropogósabbak, mint a boltban vásároltak, köszönhetően annak, hogy nincs szükség raktározásra és szállításra.

Megmutatom a videót is, amely elindított, hogy kipróbáljam a csírakészítést. Ebben nem ilyen kis mennyiség készül, de nem is csak szendvics feltétként használják, hanem a főétkezés része is a csíra.