A medvehagyma az utóbbi idők egyik nagy slágere. Használhatjuk nyersen, apróra vágva kenyérre, túróba, vajba keverve, de akár krémet is készíthetünk belőle olívaolaj és só felhasználásával. Nálam most kenyér sült medvehagymával.
![Medvehagymás kenyér Medvehagymás kenyér](https://www.magyal.hu/wp-content/uploads/2013/05/100_1219-225x300.jpg)
Medvehagymás kenyér
Hozzávalók:
- 300 ml langyos víz
- csapott evőkanál só
- tetszőleges mennyiségű medvehagyma apróra vágva
- egy kanálnyi olívaolaj
- édesköménymag, vagy sima köménymag (nem az őrölt változatot használtam, így jobban érződik az íze)
- fél kiló liszt (lehet variálni a különféle-fajta liszteket, csak bátran 🙂 )
- 1 zacskó szárított, vagy fél kocka friss élesztő
A kenyérsütő üstjébe először a vizet öntjük, ebbe kerül a só, medvehagyma, olaj, köménymag, majd a liszt, végül a tetejére az élesztő. Ezután bekapcsoljuk a gépet, és 3 óra múlva már kész is a friss, ropogós, illatos kenyér.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor a hozzávalókat kézzel alaposan összegyúrjuk, majd egy órát hagyjuk kelni. Újra átgyúrjuk, most már abba az edénybe tesszük, amiben majd sül (pl. jénai), és abban hagyjuk meleg helyen újra 1 órát kelni. Előmelegített sütőben 180-200 fokon (sütőtől függően) 10 percig sütjük, ekkor szép kérget kap; majd lejjebb vesszük kissé a lángot, és kb. 165-175 fokon még 50 percig sütjük. Nekem légkeveréses gázsütőm van, a sütési hőt a maga sütőjének ismeretében mindenkinek ki kell tapasztalnia.