Sushi otthon elkészítve

A japán konyháról a legtöbb embernek a sushi jut eszébe, a mi családunkban is nagy kedvencnek számít ez. Szeretjük az éttermi, profi séf által elkészített verzióban is, de én is szoktam itthon készíteni a saját ízlésünkhöz igazított formában.

A sushit elkészíteni nem akkora ördöngösség, mint amilyennek első ránézésre tűnhet. Hamar meg lehet tanulni a tekercsek elkészítését. Mi az első alkalommal vettünk egy komplett sushi készletet, és azzal próbálkoztunk. Mai napig az abban kapott bambusz tekerőt használom, annak a segítségével készítem el a tekercseket.

2021-ben már ilyen szépek lettek a makik.
2021-ben már ilyen szépek lettek a makik.

Rizsecet

A rizsecet kölcsönzi a sushiban lévő rizsnek a különleges ízt, és ez segíti a szemek összetapadását is, így ez elengedhetetlen kelléke a sushi készítésének. A japán és a kínai konyha gyakran használt hozzávalója, így sok helyen kapható, a nagyobb szupermarketekben a nemzeti konyhás részlegén többnyire megtalálható, általában 150 ml kiszerelésben. A rizsecet alacsony savtartalmú, 3-5% ecetsavat tartalmaz csupán, így bátran felhasználhatjuk saláták öntetében vagy húsok pácában is.

Rizs

Kezdetben a rizs elkészítése volt számomra a legnehezebb feladat, vagy túl pépes lett, vagy kemények maradtak a szemek. Nagyon sokszor sikerült úgy a rizs, hogy már ehető volt, de még messze volt tökéletestől. Érdekes, hogy ha kisebb mennyiséget készítettem, akkor sikerrel jártam, de ha következő alkalommal megdupláztam a mennyiséget, akkor csúfos kudarc lett a végeredmény. Ezt a bejegyzést még 2014-ben kezdtem el írni, azóta kísérletezgettem néha több, néha kevesebb sikerrel. A kudarcok mindig eltántorítottak, de idővel mindig győzött a sushi szeretete, és újra nekiálltam a készítésnek. A képek egy része 2015-ben készült a bejegyzéshez, akkor azt hittem közel járok ahhoz, hogy mindig finom legyen a rizs.

Sok kísérletezés után fél kilogramm rizs az amivel legjobb eredményt érem el. Ebből a mennyiségből én 10 tekercset tudok elkészíteni. A 2015-ben készített fényképeimen, a rizs még nagyon sok kívánnivalót hagyott maga után, de a héten készített sushinál már megfelelő volt a rizs. Kissé ragacsos, de szemes és puha. Hosszú út vezetett ide, de örülök, hogy kitartottam, és nem adtam fel.

Hozzávalók

 • 50 dkg rizs (sushi rizs vagy kerek szemű, apró rizs)
 • 8 dl víz
 • pici só a vízbe
 • 90 ml rizsecet
 • 1,5 teáskanál cukor

Elkészítés

 1. A rizst 5-6 alkalommal váltott, hideg vízben átmosom, amíg szinte áttetsző nem marad a víz, amit leöntők róla.
 2. 20 percig egy tálban, hideg vízben áztatom a rizst.
 3. Az áztató vizet leöntöm róla, és egy főzőedénybe teszem át a rizst, ráöntöm a vizet és hozzáadom a sót.
 4. Felteszem kis fokozaton főni, időnként átkeverem az elején, hogy egyenletesen melegedjen.
 5. Forrástól számítva még 2-3 percig forralom, ilyenkor már nem túl sok víz marad, de azért még láthatóan van rajta.
 6. Lefedve félreteszem, és 20 percig állni hagyom.
 7. A rizsecetet összekeverem a cukorral egy fazékban, és addig melegítem, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Nem kell felforralni, épp csak melegíteni kell kissé.
 8. 20 perc elteltével a rizs beszívja a maradék vizet, és ilyenkor már nem tűnik nedvesnek. Két részletbe hozzá öntöm az elkészített rizsecetet a rizshez. Jól összekeverem a rizst, és hűlni hagyom.
Kész tekercsek 2021-ben.
Kész tekercsek 2021-ben.

Tojás

A bejegyzés végén linkeltem egy videót, én ez alapján tanultam meg sushi készítését, és onnét tanultam a cukrozott tojás-töltelék elkészítését is. Első ránézésre furának tűnhet az ötlet, hogy cukrot tegyünk a tojásba, de meglepően finom töltelék lesz ebből a tekercsekben.

Nekem csak kerek serpenyőm van, így én kicsit másként csinálom. Nem tekerem egybe a 2 tojást, hanem 3 részletben öntöm a serpenyőbe, és külön külön kis tekercseket készítek belőle.

Tojás, uborka és avokádó.
Tojás, uborka és avokádó.

Hozzávalók

 • 2 db tojás
 • 1,5 kávéskanál cukor
 • 1 csipet só

Elkészítés

 1. A hozzávalókat összekeverem, mintha csak hagyományos rántottát készítenék.
 2. Kb. egy harmad részét vékonyan, palacsinta szerűen beleöntöm a serpenyőbe, hogy át tudjon sülni, anélkül hogy az alja megégne.
 3. Amikor a teteje is megszilárdul, akkor egy fakanál segítségével szépen átgörgetem, feltekerem, és tányérra teszem.
 4. Addig ismétlem, amíg van tojásom, nekem a tojások méretétől függően 3-4 tekercsem lesz.

A tekercsek készítése

A tradicionális sushinál szigorú szabályok vannak arra nézve, hogy mi kerülhet bele. Én ezeket nem tartom be. A családom és a magam ízlése szerint alakítom ki a makik ízvilágát. Bármilyen füstölt húsfélét, halat és zöldséget is tehetünk a tekercsekbe. Készíthetünk egyféle töltelékkel is makikat, de több hozzávalóval egy különlegesebb ízvilágot is kialakíthatunk. Nálunk az egy ízű makik a kedvencek, így főképp ilyeneket szoktam készíteni.

Füstölt lazacos, uborkás és tojásos maki mindig készül. Szeretjük még az avokádósat is, de volt, hogy füstölt pulykamell és kaliforniai paprika is került a tekercsekbe. Eddig mindegyik nagyon finom lett.

2015-ben még kicsit túlfőtt a rizs.
2015-ben még kicsit túlfőtt a rizs.

A bambusz tekerőt én folpack fóliába csomagolom, hogy tiszta maradjon, és sokáig tudjam még használni. Amikor a rizs már nem forró, és lehet vele dolgozni, akkor kezdem a tekercsek készítését.

 1. A bambuszra teszek egy nori lapot.
 2. A nori lapra vékonyan rizst teszek, figyelve, hogy az oldalán a két szélére is kerüljön végig rizs. A tetején egy kb. 2 cm csíkra nem kerül rizs.
 3. A rizsre teszem ízlés szerint a tölteléket. A vékony szeletekre vágott uborkát vagy más zöldséget. A tojás tekercset is hosszában három részre vágom és úgy kerül a rizsre töltelékként. A lazacból és más húsfélékből is hasonló, hosszú csíkokat vágok.
 4. A bambusz segítségével feltekerem szorosan a nori lappal együtt a rizst.
 5. A rizs nélküli részt egy ecsettel bevizezem, és az is ráhajtom a tekercsre
 6. Ha kész az összes tekercsem, akkor a rudakat 8 részre vágom egy nagyon éles késsel. Vágás közben rendszeresen lemosom a kést, hogy ne ragadjon a rizs miatt.
 7. A makikat tálcára helyezem, és hűtőbe teszem.
 8. Kb. egy óra hűlés után fogyaszthatjuk.
Füstölt lazac és pulykamell.
Füstölt lazac és pulykamell.

Ha úgy ítélem meg, hogy a rizshez kevés lesz a nori lap, akkor néhány nori lapról levágok kb. 2 cm-es csíkokat, amit elharmadolok. Ezekből a nori csíkokból és a maradék rizsből készül pár saját fejlesztésű nigiri formájú onigiri, ami csak kis szezámmagot kap ízesítésül, egyik lányomnak ez a kedvenc változata.

Onigirik és makik 2015-ből.
Onigirik és makik 2015-ből.

Mi szójaszósszal, wasabi pasztával és ecetes gyömbérrel fogyasztjuk a makikat. Keveset én nem szoktam készíteni, így mi ilyenkor egy-két napig rájárunk a hűtőre, és ezt esszük reggelire, ebédre, vacsorára. Ebből nem szokott gond lenni, mert mindannyian nagyon kedveljük.

Ez volt az a videó, amely alapján megtanultam elkészíteni a tekercseket.

Szavak és kifejezések szakszerűen: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szusi

Te szereted a sushit? Szoktál készíteni? Van valami trükköd praktikád amit megosztanál velem?