Krivarics Ditta: Régi házból új otthon -könyvajánló

Házfelújítunk, ezért rávetettem magam a témára. Elsősorban persze  interneten, szakoldalakat, blogokat, fórumokat, facebook-csoportokat bújok otthon, ház, felújítás témákban. Így került a látóterembe Krivarics Ditta: Régi házból új otthon című könyve.

A kötet alcíme: Praktikus tanácsok és tanulságos történetek házfelújítóknak.  Ígéretesnek tűnt: kedvelem a tanulságos történeteket és nagyon is szükségem van praktikus tanácsokra. Megkaptam, amire vártam? Háááááát…

             Felújítunk. Áldatlan állapotok

 

Nézzük először, mi tetszett:

az, hogy tényleg személyes. A házkereséstől a (majdnem) kész állapotáig végigkövethetjük Ditta otthonának történetét. Láthatjuk, hogyan alakult az alaprajz több verzión át, mi volt fontos szempont a stílus kialakításánál, együtt bosszankodhatunk a hazai építőipar jelenlegi, igencsak elszomorító állapotain, megtudhatjuk, hogy egy lakberendezőnek sem annyira egyszerű ám házat felújítani -mindvégig úgy érezhetjük, mintha személyes tárlatvezetést kaphatnánk Dittától. A sok kép, az előtte-utána fotók is ezt erősítik. Jó támpont a könyv végi beszerzési lista is.

De ami nem tetszett:

követem Ditta blogját, ám nem nagyon érzem, hogy a könyvvel többet kapnék, mintha nekiülnék végiglapozni a blogot. Ugyanezek a képek és gondolatok ott is jelen vannak. A praktikus tanácsok rész nagyon hiányzik nekem. Van benne például egy praktikusnak mondható Útravaló az építkezéshez lista, mely igen rövidke. a konyhás résznél pedig, mely a figyelemfelkeltő A konyhatervezés lépései címet viseli,  szintén nem kapunk bő lére eresztett tanácsokat, viszont színes keretben felhívja a figyelmet, hogy ha  úgy érzed segítségre van szükséged a konyhával kapcsolatban (persze, hogy segítségre van szükségem! azért vettem meg a könyvet!), akkor jelentkezz Ditta online elérhető tanfolyamára.

És ez a legnagyobb fekete pont az egész könyvnek. Hogy egy idő után a sok tanfolyamra való utalgatás miatt azt érzem, az egész könyv azért íródott, hogy az online lakberendezési tanfolyamait hirdethesse. Nagyon kellemetlen utóízt hagyott ez a fajta marketing. Azt teljesen rendben lévőnek tartottam volna, hogy a könyv végén ír egy összefoglalót, hogy emberek, ha még ennél is bővebben szeretnétek a lakásfelújítás témában megmerítkezni, nálam megtehetitek, ilyen és ilyen tematika mentén itt és itt érhetitek el az általam felépített, megtervezett, összerakott okosságokat (nyilván nem ingyen, ezzel nincs is semmi probléma). De nem. Minden fejezetben többször ott a kis bekeretezett felhívás: Jelentkezz tanfolyamra!

Jut eszembe: a könyv árát kuponóddal levonathatjátok Ditta bármelyik tanfolyamából.