Közösségi kertészkedés a nagyvárosban 3.

Egy hónapja kertészkedhetek, és lassan a földbe kerül minden palánta és mag, amit terveztem ültetni. Egyelőre majdnem teljes az örömöm, a legtöbb növény túlélte a kiültetést, és magok nagy része ki is kelt már. Szerencsére a májusi fagyos szentek nem hoztak igazi fagyokat nálunk.

Az elsőként 10 db paradicsom tövet ültetettem ki. Aggódtam értük, mert jóval hamarabb kikerültek a szabadba, mint azt ajánlották a kertészeti könyvek. Szerencsére fagymentes volt az április és a május, így mind a tíz jól érzi magát, már szépen virágoznak. Remélem, hamarosan kis paradicsomokat is fotózhatok!

Paradicsom virág

2015. május 17. Virágzik a paradicsom.

A két balkon-eper palántám is jól érzi magát, szép zöldek, de virágokat nem hoztak. Szerintem idén nem fogjuk tudni megkóstolni a termésüket. A héten találtam egyszer termő, kicsit satnya palántákat a helyi boltban, így azokból is került néhány a kertembe. Ezeken már most vannak apró gyümölcsök, amik napokon belül megérnek. Néhány virág is van rajtuk, tehát még utánpótlásban is reménykedek.

Eper palánták

Nagyon szeretjük az epret, nincs az a mennyiség, ami nálunk ne fogyna el rövid időn belül. Hétvégén nagyon megörültem, amikor kedves ismerősök felhívtak, hogy van két hagyományos, békebeli eperpalántájuk, amit nekünk szánnak. Ezt a két nagyon szép, egészséges eperpalántát is kiültettem a kertbe, egyelőre a spenótok közé. Tudatosan messzebbre ültettem az eddigi össze-vissza epreimtől, hogy legyen bőven helye terjeszkedni. Szeretném, ha a kert egyik részében csak ez az eper lenne jövőre. Már megkóstoltuk, ugyanis a palánták mellett kaptunk egy tálnyi finom kóstolót belőle, nagyon finom az íze, a gyerekkori emlékeimet idézi. A lányaim körében is nagy sikert aratott ez fajta.

Eper palánta

2015. május 18. A hagyományos, békebeli eperpalántáink.

Az ideiglenesen ültetett spenótjaim nagyon szépen nőnek, lassan szedhetek belőlük, és elkészülhet az első saját zöldséges vacsoránk.

Spenót, koktél paradicsom

2015. május 17. A spenót lassan szedhető.

A kisebb ágyásom is szépen alakul, minden mag kikelt. Nő a csemegekukoricám, a sütőtököm, a cukkinim és a csillagtököm is. A múlt héten az uborka magokat is elültettem, készült nekik egy állvány is, hogy felfelé futhassanak majd, ne a földön össze-vissza. Hamarosan az állványzatra spárgából készítek hálót, hogy legyen mibe kapaszkodniuk az indáknak. Ide talán kerül még néhány bokor futóbab is. Talán jól el lesznek egymás mellett.

Tök és uborka ágyás

2015. május 10. A tök és az uborka ágyása. Ezen a képen nagyon jól látszik, milyen vörös ez az ágyás a sok téglatörmeléktől.

Sajnos, nem minden magom kelt ki. A petrezselyemből eddig egy szál bújt csak ki, de még reménykedek, hátha jön a napokban a többi is. A petrezselyemről úgy halottam, hogy lassan bújik. A fűszernövényes sarkom is elég foghíjas lett. Sok mag nem kelt ki. Az Ikeas salátáimból csak 1-1 szál vagy annyi sem bújt ki. Nagyon úgy néz ki, hogy idén nem kerül az asztalunkra saját termesztésű saláta.

Kert növényei

2015. május 18.  Kertem növényei. Megjelöltem egy-egy mosolygós fejjel azokat, amelyek már szépen fejlődnek.

Szeretnék még néhány tő paprikát ültetni, szerencsére ebből elég nagy a kínálat a piacon. Már csak ki kellene találnom, melyik fantázianevűt válasszam. Még így is fog maradni helyem, ahová ha minden igaz, sikerül május végén szereznem egy batáta (édesburgonya) palántát, Az édesburgonyának hosszú indái vannak, de láttam olyan megoldást, hogy ezt is állványra futtatják fel az uborkához hasonlóan. Én is ezzel szeretnék próbálkozni, mert így pont elférne a kertbe egy bokor ebből.

Légifotó

Légi felvétel a közösségi kertünkről.

Ezeken kívül még vadászok szárzeller, articsóka és gumós kömény (édes kömény) palántákra. Remélem, sikerül néhány darabot szerezni belőlük, mert még pont volna nekik hely a kertben. Ha idén nem sikerül, akkor jövőre palántaneveléssel kísérletezek majd. Az erkély nélküli, fűtött lakásban nem kis kihívás, hogy életképes palántákat neveljünk.

Ha esetleg tudsz szárzeller, articsóka és gumós kömény (édes kömény) palántához lelőhelyet a fővárosban, kérlek, oszd meg velem!