Közösségi kertészkedés a nagyvárosban 4.

Nagyon rég nem mutattam meg a kertecském alakulását. A legtöbb növény nagyon szépen nő. Sok mindent szüreteltünk le az utolsó, májusi bejegyzés óta. Ha kíváncsi vagy, mi történt ezalatt a négy hónap alatt, akkor nézd meg a közel 3 perces videót!

Néhány fontos adat és tapasztalat:

  • Koriander: Az első fűszernövényem volt, amely nagyon szépen kihajtott és szép lett. Hamar ki is próbáltam, de enyhe kifejezés az, hogy nem ízlett. Nem szerettük az ételben a levelét. Pedig a szárított koriander bogyót őrölve szeretjük, és gyakran is ízesítünk vele húsos ételeinket.
  • Borsó: Az egy sornyi borsómból 75 dkg borsót szüreteltem, ami tisztítás után már csak 30 dkg volt. Jövőre több sornyit fogok ültetni. Az idei termésből egy nagyon finom zöldségleves lett.
  • Paradicsom: Már április közepén kiültettem a palántákat. Féltem is, hogy elfagynak, de idén szerencsém volt. A 10 tő paradicsomról már kb. 15 kg paradicsomot szüreteltem le, és még néhány kiló lesz rajta. Az augusztusi esős hét után nagyon sok megrepedt, és kicsit lelassult az érés is. Ha még szép meleg őszünk lesz, akkor még sok zöld paradicsomom be fog érni.
  • Bab: Mi elég kevés babot fogyasztunk, de néhány bokorral akartam ültetni ezt is. A videóban látszik, hogy csodás zöldje van, de termés alig akad rajta. Eddig csak 4 hüvelyt találtam rajta, pedig nagyon szépen virágzik. Tudom hol rontottam el, a bolti, kimért, étkezési babot ültettem el. Nem tudtam, hogy mit kezdjek egy egész csomag vetőmaggal, hiszen nekem csak néhány szem babra volt szükségem. Jövőre nem kísérletezek, inkább a számomra felesleges vetőmagra keresek valakit, akinek elajándékozhatom.
  • Cukkini, patiszon: Nekem nem volt túl bő a termésem, de a kertszomszédom nem győzte szedni, annyi termett neki. Nekem jó volt ez így, legalább nem untuk meg ezeket fogyasztani. Most, hogy kezdett hűvösebbre fordulni az idő egy-egy tövön 2-3 apró termés is növekszik.
  • Uborka: Kitaláltam hogy felfelé futtatom, és így kisebb helyet foglal el, de mégis bőséges termésem lehet. Egyelőre egy salátára való sem termett. Az első vetés már el is száradt, de menet közben a foghíjakra ültettem újra, ezek szebbek, és talán jobban is nőnek. Talán néhány szem lesz rajta.
  • Édes burgonya: Még nagy rejtély számomra, hogy mi lesz belőle, de a zöldje nagyon szép, és remélem egy két gumó lesz alattuk. Hamarosan kiderül ez is.
  • Eper: A balkonepremről májusban írtam, hogy abból semmi nem lesz, de azóta is virágzik, és heti 1-2 szemet meg is érlel. Sajnos, ez a mennyiség egy hat fős családnak édeskevés. Jövőre több eprem lesz.

Lassan, ahogy hűl az idő, kezdődik az őszi ültetési szezon. Kaptam ajándékba fokhagyma magot, kis kóstolóval, hogy lássam, milyen fajtának  a magja. A boltban eddig vett és ennek a házinak az íze között hatalmas a különbség a házi javára. Emiatt jövőre fokhagyma termesztésbe kezdek. Tudom, két év múlva lesz csak a magokból sokgerezdes hagyma, de sebaj. Ahogy ürül a magas ágyásom, úgy fogom a magokat elültetni.

A két hagyományos eper palántám rengeteg hajtást hozott, már a fél kertet beszőtték a hajtásai. Ma a hajtásokat átültettem, így lett egy 30 palántás kis eper-ültetvényem. Remélem, kedvelni fogják a helyüket, megmaradnak, és jövőben szépen teremnek majd!

Eper kert