A természet ereje 3. – Földieper

Fragaria X ananassa, illetve Fragaria virginiana –  földieper

Magyarország egész területén honos és elterjedt növény, nagy ültetvényeken termesztik. Azon kevés gyümölcs közé tartozik, ha nem az egyetlen, amely jól érzi magát cserépben is.  Egyre nagyobb divat az amforás futóeper/földieper termesztése, ami nemcsak szép, de nagy előnye, hogy védi is a növényt. Cserépben nem tudnak belemenni a hangyák, giliszták és csigák, nem lóg a földre az eper, és nem rohad meg idő előtt. A földieper a napos, szellős helyet kedveli. Saját eper termése lehet bárkinek, akinek legalább egy kis terasza vagy erkélye van. Az eper kedves dísze lehet bármely balkonnak. Nem késő még most sem a kertészetekben beszerezni  egy cserép virágzó epret.

Cserepes földieper

Szép virágzó palántákat találhatunk még a kertészetekben

Széles választékból szemezgethetünk, erkélyekre, balkonokra érdemes a folyton termő fajtákat keresni és ültetni. Ha jól választunk, akkor május elejétől egészen szeptemberig élvezhetjük a saját termés előnyeit.

Magas az ásványianyag- és a vitamin-tartalma. Egy egységre vetített C-vitamin tartalma magasabb,  mint a citromnak.  Jelentős mennyiségű vasat tartalmaz, a gyümölcsök között vezető mangán-forrásunk. Nem elhanyagolható az eper kalcium-, kálium- és foszfor-tartalma sem.

Emésztést serkentő hatása közismert, salaktalanítja, tisztítja a szervezetet, természetes fájdalomcsillapító hatása is van.

Szénhidráttartalma a gyümölcsök között  alacsonynak számít, így mértékkel a diétázók is fogyaszthatják. 100g eper 7g szénhidrátot tartalmaz.

Sok pozitív tulajdonsága mellett az eper allergiás reakciót válthat ki, így kisgyerekeknek nagy körültekintéssel adjuk az első néhány alkalommal.

Fogyaszthatjuk nyersen, de készíthetünk belőle dzsemet, lekvárt, vagy felhasználhatjuk süteményekhez is.

Hivatkozások:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szamóca