A természet ereje 19. – Paprika

A paprika őshazája Amerikában van, de több fajtáját Magyarországon is termesztik. Sőt, van olyan fajta, amely hungaricum. Ilyenek például a fehér színű cecei zöldpaprika és a kalocsai illetve a szegedi fűszerpaprika őrlemény.
A paprika évelő, félcserjés növény, de egynyári növényként termesztik hazánkban. Magjait melegágyba ültetik, és a megerősödött palántákat ültetik ki melegházakba illetve a szabad földbe.

PaprikaA paprikákat több csoportba sorolhatjuk, léteznek étkezési és fűszerként használt paprikák. Az édes vagy kevésbé csípős változatokat fogyasztjuk nagyobb menyiségben, a csípős fajtákat főleg fűszerként használjuk fel. A paprika csípősségéért a kapszaicin nevű vegyület felel. A kapszaicint a gyógyszeripar is felhasználja.

A zöldpaprika több fajta ásványi anyagot is tartalmaz. 100 g paprikában nagyobb mennyiségben található kálium (202 mg), foszfor (29 mg), magnézium (16 mg) és kalcium (12 mg). Vitaminokban sem szűkölködik a paprika, 100 g paprikában 92 mg C vitamin található, ezen kívül vannak még benne K, E, A és B6 vitaminok is.

A zöld paprikát nyersen és főzve is fogyasztjuk, nagyon sok jellegzetesen magyar étel fontos alkotóeleme. Készíthetünk belőle salátát, egyik vagy egyedüli hozzávalója lehet a télire eltett savanyúságnak. Paprikával készült ételek közül az első, ami az eszünkbe jut a lecsó, de a töltött paprika is népszerű magyaros étel. Én a különféle, pörkölt jellegű húsokhoz is szoktam 1-2 paprikát, paradicsomot adni.

Hivatkozások:

USDA tápanyag adatbázis – magyar paprika
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hungarikum
http://hu.wikipedia.org/wiki/Zöldpaprika