A természet ereje 21. – Paradicsom

A paradicsom őshazája Amerikában van, csak a 16 században kezdet elterjedni a világban. Magyarországon és az egész világon elterjedt és termesztett zöldségféle. Őshazájában évelő kúszónövény, de világszerte egynyári növényként termesztik. Nagyon sokféle változata ismert, mind méretben, mind színben, a különböző fajtáit sokféleképpen használhatjuk fel.

ParadicsomA paradicsomot egész évben termesztik melegházakban, így mindig hozzá juthatunk a friss zöldséghez, de az igazán ízletes, finom paradicsom nap által érlelt. Nyáron nagy mennyiségben érik a finom zamatos paradicsom, amelyet aszalással vagy hőkezeléssel tehetünk el télire. Otthoni körülmények között leggyakrabban paradicsomlének tesszük el, amelyet sok ételhez fel tudunk használni.

A piros paradicsom gazdag ásványi anyagokban. 100 g paradicsomban jelentős mennyiségben található kálium (237 mg), foszfor (24 mg), magnézium (11 mg) és kalcium (10 mg). Vitaminokból is számottevő mennyiséget tartalmaz, C-vitamin (13,7 mg) mellett megtalálható benne K és A vitamin és Folsav is.

A paradicsom nagyon sok főtt ételünk jellegzetes és nélkülözhetetlen alapanyaga. Például a lecsónak, a paradicsomos paprikának, a szabolcsi töltött káposztának, a lucskos káposztának, és ne feledkezzünk meg az ízletes paradicsom levesről se.

A zöld, még éretlen paradicsom mérgező hatású szolanint tartalmaz, ezért nem ajánlott fogyasztani.

A paradicsomot a népi gyógyászatban gyulladt, nem nyílt sebek kezelésére is használták, egy szelet érett, piros paradicsom-karikával jelentős javulást érhettek el egy nap alatt is.

Hivatkozás:

USDA tápanyag adatbázis – piros paradicsom