Közösségi kertészkedés a nagyvárosban 2.

Az elmúlt két hétben sokat olvastam, hogy melyik növény mellé mit jó vagy rossz ültetni. Ilyen pici területen, amelyen én ültetek különösen érdemes figyelni a jó és rossz szomszédokra, hogy minél több egészséges zöldség és fűszer kerülhessen majd az asztalunkra. Lassan kitaláltam és elültettem amiket terveztem.

Olvastam néhány érdekességet is. Ilyen például a zselés vetés, amely leginkább apró magok vetésénél lehet praktikus. Jövőre biztos, hogy kipróbálom. Idén már nem tervezek több olyan növényt ültetni, amelynek nagyon apró a magja.

Az első napokban ültetett borsó a szép meleg időnek és a sok locsolásnak hála a 8. napon már kezdett kibújni.

Bújik a borsó

2015. április 23. 8 napja ültettem el a borsót és már bújik.

A paradicsom palántáim nem túl szépek, néhány levelük meg is sárgult. A középső hajtások viszont szép zöldek, és úgy tűnik, nem viselte meg őket eddig az időjárás. Remélem, a fagyosszentek idén nem hoznak fagyokat.

Paradicsom

2015. április 23. Úgy néz ki, a paradicsomok jól bírták a hidegebb napokat.

A másik ágyásomat is kigyomláltam, és a terveim szerint ültettem oda a magokat. Szüleim a tökféléket és a babot többnyire kukoricával együtt ültették, így én is ezt próbáltam meg. Lesz 3 bokornyi cukkini, 3 bokornyi patiszon és 1 bokornyi sárga sütőtök. Ha sikerül, akkor akkor a Halloweeni töklámpásunk is ebből lesz.

Tökfélék

2015. április 23. A tökfélék is a földbe kerültek.

A múlt héten IKEA-ban jártam, ahol szintén lehet különféle magválogatásokat kapni. Két fajta csomag jött haza velem. A salátás csomagban papírszalagon, a fűszernövényes csomagban pedig papírkorongokon voltak a magok. A kert egyik sarkát kineveztem fűszernövényes résznek, spárgával felosztottam, és ide kerültek ezek a magok.

Kert beülteteve

2015. április 23. Minden magom elvetve.

A paradicsom sorai közé dughagymát ültettem, hogy legyen finom újhagymánk. Ezek el is kezdtek kibújni, már szépen látszik a soruk. A borsó is látványosan, napról napra növekszik.

Borsó és hagyma

2015. április 25. Kibújtak a hagymák, és a borsó is sokat nőtt két nap alatt.

Két hete ültettem el a borsót, és már messziről nézve is szép sűrű a sora.

Kert 2015. április 29.

2015. április 29. Már messziről is látványos a borsóim sora.

Pillanatnyilag ezek a magok és palánták kerültek a földbe. Még szeretnék néhány palántát ültetni, de a legtöbbet a fagyos szentek után lesz csak érdemes. Úgy döntöttem, azokra a helyekre, ahová a palántákat szánom most spenótot ültetek. Ha szerencsém lesz, akkor mire palántázhatok ezeket már le is szedhetem.

Kert 20150503

Hivatkozások:

Közösségi kertészkedés a nagyvárosban 1.