Házi túró készítése

A házi túró készítése elég macerásnak hangzik, de tulajdonképpen inkább idő-, mintsem munkaigényes. Nagyon lényeges, hogy jó alapanyagból dolgozzunk, legjobb a teljes (fölözetlen, homogenizálatlan) tej, amit megbízható forrásból szerezzünk be.

A neten vannak olyan leírások, miszerint dobozos bolti tejből is el lehet készíteni, tehát ha nem tudunk hozzájutni házi tejhez, akkor válasszunk minőségi, magas zsírtartalmú bolti tejet erre a célra. UHT-t semmiképpen sem -szerintem mondjuk az UHT (ultra high temperature -nagyon magas hőfokon hőkezelt) tej egyébként sem alkalmas emberi fogyasztásra.

Első lépésben is altassuk meg a tejet. Legjobb erre valami szélesszájú üveg, vagy nagy, lapos lábas, mink van éppen. Én 5 l-es befőttesüvegben altattam 3 napig, mivel mostanság elég hűvös van, ezért kellett ennyi idő, normális nyári melegben 2 nap is elég lett volna.

Aludttej üvegben

Aludttej üvegben

Ha elérkezettnek látjuk az időt, készítsünk elő

  • egy nagy lábast, amiben fel fogjuk melegíteni a tejet
  • egy fakanalat (falapátot) a keveréshez
  • nagyméretű steril gézt, amiben leszűrjük, vagy jól kimosott textilpelenkát
  • sűrű lyukú tésztaszűrőt
  • merőkanalat

Az aludttej tetejéről szedjük le a tejfölt. Bolti tejnél nagy valószínűséggel nem képződik föl, hiszen homogenizálták, aminek pont az a lényege, hogy a zsírt egyneműsítsék, eloszlassák a tejben, ezért nincs „tejbőr” a bolti tejen a csészénkben.

Ha ezzel megvagyunk, öntsük át a lábasba, amiben felmelegítjük, és nagyon kis lángon kezdjük el melegíteni. Annyira kell felmelegíteni, hogy a kezünkkel belenyúlva még el tudjuk azt viselni, az alvadék pedig jól láthatóan elváljék a savótól (kb. 42 fokon történik, ha van főzőhőmérőnk, használjuk azt).

A melegítés kezdetén így néz ki

A melegítés kezdetén így néz ki

Melegítés közben

Melegítés közben

Melegítés végén

Melegítés végén

Ezután egy edénybe hajtogassuk szét a gézt, és kezdjük el beleszedni az alvadékot.

Kiszedve

Kiszedve

Nem túl gazdaságos: 5 liter tejből ennyi a túró:

Túró

Túró

Lemérve

Lemérve

…és ennyi a savó (ikeás keverőtál, a nagyobb méretű)

Savó

Savó

A savót megihatjuk (már aki szereti), lefagyaszthatjuk későbbi felhasználáshoz (pl. csorbaleveshez, vagy más, savanyú alapízű ételhez). Én félretettem 3 dl-t, amit kenyérsütéshez használtam, nagyon jóízű, telt, magas kenyeret ad, tehát mindenképp érdemes erre kipróbálni -a többi savót most kiöntöttem, mert nem tudtam lefagyasztani. Egyébként pl. a disznók is szívesen ellefetyelik, ha valaki így tudja hasznosítani 🙂

A gézt a négy sarkánál összekötözzük, fakanalat dugunk a csomó alá, és felakasztjuk olyan helyre, ahol nyugodtan csepeghet.

Csepeg a túró

Csepeg a túró

Hogy meddig csepegtessük, az attól függ, mennyire száraz túrót szeretnénk végeredményül. Ha inkább maradjon krémesebb, akkor pár óra is elég neki, de ha szárazabbat szeretnénk, akár egy éjszakán át is hagyhatjuk hűvös helyen csepegni. Én 3 óra elteltével kibontottam, már így összeállt:

Kész túró

Kész túró

Innen már csak 1 lépés egy jó kis házi sajt készítése: a túrót tegyük egy olyan formába, amit le tudunk nehéz tárggyal nyomatni, miközben a maradék savó is el tud távozni, a túró részecskéi pedig összeállnak friss sajttá. Ízesíthetjük hagymával, fokhagymával, borssal, paprikával, snidlinggel, bazsalikommal bármivel, amit szeretünk.

Jó étvágyat hozzá!