Karácsonyi mézeskalács

A karácsonynak nálunk elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács. Az ünnepi készülődés során, decemberben több alkalommal is sütünk belőle, mert mindenki nagyon szereti. Valamikor nyár közepén az Interneten bolyongva láttam először aranyos macis süteményeket a kezükben dióval, mandulával. Akkor döntöttem el, hogy ezt ki kell próbálnom karácsonykor, úgyis rendszeresen készül nálunk mézeskalács-mackó.

Mézeskalács figurákVan egy mézeskalács receptem, amit nagyon sok éve használok. Volt néhány év, amikor kísérleteztem más, újabb receptekkel, de egyik sem nyerte el a tetszésemet, így visszatértem a régi, jól bevált receptemhez. Az én kedvenc mézeskalács receptemet megtalálhatod a tyukanyo.hu oldalunkon. A recept szerint sütve egy kicsit kemény kalácsot kapunk, ami ideális karácsonyi díszeknek vagy ajándék figuráknak is.

Mostanában sok kekszes jelegű sütemény készült itthon és megtapasztaltuk mennyire sokat számít a sütési idő. Néhány perc különbség is eredményezheti, hogy puhább vagy keményebb süteményt kapunk végeredményként. A mézeskalácson is kísérleteztem, az én sütőmben 8 perc után már készre sülnek a figurák, de finom omlósak már közvetlenül a sütés után is.

Két olyan sütiszaggató formát találtam itthon, aminek kezei vannak, így nálunk emberkék és macik készültek, ezek ölelnek át egy-egy kesudiót vagy mandulát. Ilyen figurákat bármilyen kekszjellegű tésztából készíthetünk, amit elég vékonyra lehet nyújtani, és elviseli a tészta, hogy a kiálló kezeket visszahajtsuk.

Mézeskalács figurák díszítése képekben

A kidíszített figurákat előmelegített sütőbe tettem, majd 8 percig sütöttem. A sütési idő betartásához nagy segítség nekem az IKEA STÄM digitális időzítője. Ennyi idő alatt a sütemények pont megsültek, de a mandula és a kesudió nem égett meg, nagyon finom maradt az íze.

Nálunk itthon nagy sikere van az így díszített mézeskalácsoknak. Karácsonyra akár apró gasztroajándéknak is elkészíthetjük ismerősöknek, barátoknak.

Te szoktál mézeskalácsot készíteni? Szeretitek?

Hivatkozás:

www.tyukanyo.hu/karacsonyi-desszertek/