Töltött pulykamell-filé – Air Fryer-ben sütve

Nagyon szeretjük a töltött húsokat, de nem lehet mindig töltött dagadót enni. Főleg, hogy abból keveset készíteni esélytelen vállalkozás. Karácsony előtt kaptam egy Nők Lapja Konyha újságot ajándékba (Hálás köszönet érte!), abban akadtam egy töltött karaj receptre. Ez inspirált, hogy elkészítsem saját töltött hús verziómat.

Többek között a karácsonyi menünk része volt ez a töltött pulykamell-filé, és azóta is gyakran készítem különféle töltelékekkel. Igazi családi kedvenc lett, annak ellenére, hogy a tölteléke nem mondható hagyományosnak.

Töltött pulykamell-filé
Töltött pulykamell-filé

Én többnyire dupla adagot szoktam elkészíteni az alábbi recept alapján, így kis körettel, salátával két étkezésre is elég ez a 4 fős családunknak.

A kuszkuszos töltelék első hallásra meglepő, de érdemes egy esélyt adni neki. Nálunk kedvenc lett.

Hozzávalók:

  • 2 * 150 g pulykamell szelet
  • 2 * 3 szem aszalt szilva
  • 2 * 2 szem aszalt sárgabarack
  • 2 * 1/4 bögre kuszkusz hozzá 2 * 1/3 bögre húsleves
  • 1 teáskanál olaj (ez el is hagyható)
  • 1 tojás
  • 1-2 spriccelésnyi olaj a sütéshez

Az aszalt szilvát és a sárgabarackot felvágjuk apró darabokra. A kuszkuszt és az összevágott szárított gyümölcsöket összekeverjük, és felöntjük az alaplével. Ha nincs alaplevünk, akkor a vízhez egy kávéskanál Vegetát keverjünk, és ezt leszűrve tehetjük a kuszkuszhoz. A Vegeta tartalmaz sót, ezért a folyadékhoz már nem kell plusz sót tenni. Az alaplé helyettesíthető sós vízzel is, de akkor bátrabban érdemes fűszerezni a tölteléket.

Mikróban 600 watton 2 perc 30 másodpercig melegítjük a kuszkuszt.

A kihűlt töltelékhez hozzákeverjük a tojást és az olajat. Én néha ezt elhagyom belőle, az ízén nem változtat, sőt, a töltelék is szépen összeáll a tojás nélkül.

A hússzeleteket kiklopfoljuk, a töltelékkel megtöltjük és feltekerjük.

A húsokat az Air fryer-be tesszük, 1-2 spric olajat teszünk rá, és 160 fokon 25 perc alatt készre sütjük. Itt is elhagyható az olaj spriccelés, én sem mindig teszek rá. A kész ételről nem lehet eldönteni utólag, hogy olajjal sütöttem-e.

Ezt az alapreceptemet rengeteg változatban szoktam készíteni. A kuszkusz és az alaplé marad, de az aszalt gyümölcsöket cserélem az alábbiak szerint.

  • apróra vágott brokkolira és szerecsendióra
  • reszelt sárgarépára és újhagyma karikákra
  • egyszerűen natúron hagyom, és kap egy kis extra sót a töltelék

A kuszkusznak szerintem elég semleges íze van, így bátran fűszerezhető, ízesíthető bármivel, ami épp otthon van.

Te szoktál enni kuszkuszt? Szereted? Van érdekes recepted, amit kuszkusszal készítesz?