Libamell vagy kacsamell – Air Fryer-ben sütve

Libát többnyire Márton napon szokás enni, régen mi is akkor ettük főleg. Mióta megvan az Air Fryer-ünk szinte minden hónapban sütők, mert nagyon könnyű vele elkészíteni, és mindig ugyanolyan jól sikerül.

A liba- és a kacsamell nem az olcsóságáról híres, így nálunk novemberben, Márton napkor lesz főétel, az év többi részében felvágottként fogyasztjuk, szendvicsben. Néhány napig igazán különleges szendvics feltétünk van belőle.

Hozzávalók:

  • 2 db 200-220 grammos libamell vagy kacsamell
  • só, bors ízlés szerint
Libamell Air Fryer-ben
Libamell az Air Fryer-ben, sütésre várva.

A melleket megmossuk, az esetleges toll maradványokat is eltávolítjuk, majd szárazra töröljük. Nagyon éles késsel sűrűn, kb. 5 milliméterenként bevágjuk a bőrét. Figyeljünk, hogy csak a bőrt vágjuk át, a húst már ne érje el a kés! A bőrös oldalára csak sót, a húsos oldalára egy kis borsot és sót teszünk. Óvatosak legyünk, ne fűszerezzük túl! Ennek húsfajtának erős fűszerezés nélkül is nagyon kellemes íze lesz.

A húsokat húsos felükkel lefelé az Air fryer-be tesszük, és 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. A sütési idő leginkább attól függ, hogy mennyire szeretjük átsülten. Ha „medium well” (kicsi rózsaszín, de már átsült) szeretnénk, akkor 25 percig sütjük, ha „well done” (teljesen átsült) mód a célunk, akkor 30 percig. A sütés alatt akár magára is hagyhatjuk a gépünket, hiszen sem forgatni, sem ellenőrizni nem szükséges.

Libamell Air Fryer-ben
Kész megsült libamell, már csak szeletelni kell.

Sütés után rácsra tesszük, és hagyjuk, hogy a leve és esetleges zsír még lecsepegjen róla. Ne ijedjünk meg, ha ez a lé picit rózsaszín, ez így természetes, ettől még át van sülve a hús!

Hagyjuk kihűlni a húst, majd néhány órára hűtőbe tesszük, hogy jól szeletelhető legyen.

Finom szendvicset készíthetünk belőle, reggelire vagy vacsorára.

Libamelles szendvics
Libamelles szendvics