Bajtársaink a konyhában – Air Fryer

Air Fryer egy furcsa konyhai eszköz, sok helyen olaj nélküli, forró levegős fritőznek is nevezik. Míg egy fritőzbe nem jut eszébe az embernek pékárut sütni, ebben gond nélkül megteheti. Nekem leginkább egy szuper, légkeveréses sütőhöz hasonlít.

Lassan egy éve, merült fel bennünk, hogy jó volna csökkenteni az étolaj használatát itthon. Épp akciós is volt az egyik diszkontáruház kínálatában egy típus. Ismerősöket végigkérdezve mindenki azt mondta, hogy nincs értelme megvenni, csak kidobott pénz. A megtekintett videós tesztek is ebben erősítettek meg.

A célzott hirdetések viszont tették a dolgukat, és állandóan szembejöttek velem a különféle készülékek reklámjai. Egy idő után feltűnt, hogy létezik másik felépítésű készülék is, ami engem kicsit a régi, alumínium parti grillsütőre emlékeztetett.

Retro party grill
Retro party grill

Hosszas kutatás és sok-sok videó megnézése után, végül csak elcsábultunk egy Tefal Air Fryer készülékre, 4,2 l kosárral, digitális kapcsolóval. Pont ilyenem lett, mint a lenti képen. Bár erősen túlzás, hogy ennyi krumplit képes egyszerre megsütni.

Tefal air fryer
Tefal Air Fryer

2019. augusztusa óta hetente többször használjuk, mert mint kiderült, egyáltalán nem csak a sült krumpli elkészítésére jó.

Előnyei:

  • Pontosan beállítható a sütési idő és hőfok.
  • Nem kell folyamatosan figyelni, ha lejárt az idő kikapcsol, így lehet akár dolgozni is mellette.
  • Mindig azonos minőségű lesz benne az étel.
  • Ha gyorsan kell 1 személyre halrúd, azt is lelkiismeret furdalás nélkül megsütöm benne, hiszen nem kell hozzá olajat elhasználnom.

Hátrányai:

  • Nagy helyet foglal, pedig érdemes könnyen elérhető helyen tartani.
  • Lassabban készül el benne egy-két étel, mint olajban.
  • A 4-6 fős családnak csak több körben készíthető el a megfelelő mennyiségű étel.

Hátrányai ellenére is szeretem, még karácsonykor is képes voltam a menü egy részét ebben készíteni. Így nem sütöttem le 2 napra elég rántott csirkemellet egyszerre, hanem minden étkezésre frissen készült. 🙂

A szokásos panírozott húsokon, zöldségeken, sült krumplin és sült zöldségeken kívül sütöttem már benne muffint, bagelt, lazacot, kacsamellet, göngyölt húsokat is. A lányom sütött már benne zsemlét is, mert őt is megfertőztem a gép szeretetével, és már nekik is van egy másik márkából, de hasonló technológiával működő gépe. Ugyan ilyen szuper az is. Szinte bármi elkészülhet benne, ami egy konyhai sütőben vagy fritőzben elkészíthető. Egyetlen különbség, hogy itt kisebb mennyiség készül el egyszerre.

Teljesség igénye nélkül néhány kép azokról az ételekről, amiket én készítettem el a készülékben. Ha sikerül, akkor hamarosan mindhez hozok receptet is, csak előtte letesztelem még a jegyzeteimet.

Te próbáltad már az Air Fryert? Mik a tapasztalataid?

Én életem egyik legjobb beruházásának tartom. Könnyű kezelni, és eddig még semmit sem égettem el benne. Pedig a tűzhelyen gyakran fordul ez elő velem, mert mindig több dologgal foglalkozok egyszerre.