A természet ereje 33. – Kökény

Prunus spinosa – kökény, kökényszilva, tövisfa

A kökény Magyarországon sokfelé megtalálható, vadon, az erdők vagy utak szélén nő. Ilyenkor, ősszel kéklenek a cserjéi. Kiskertekbe is ültethető, szép és hasznos sövényt alakíthatunk ki belőle. A kökény cserjéi áprilisban virágoznak, a termései szeptember végén érnek be.

KökényA kökény termése magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. A népgyógyászat nem csak a termését használja fel gyógyhatása miatt, hanem áprilisban gyűjtik a virágzatát is. A virágzatából vértisztító, fogyást elősegítő teát főznek. A kökény apró, kékes színű gyümölcse amíg a dér nem csípi meg, addig fanyar ízű, de miután a dér megcsípte veszít fanyarságából és édeskés íze lesz. Ha nincs lehetőségünk megvárni, hogy a dér megtegye a dolgát, akkor a friss gyümölcsöket betehetjük a fagyasztóba néhány napra, hasonló hatást érünk el.

A terméséből készíthetünk kökénybort vagy likőrt, de természetesen nem csak alkoholos ital készülhet a terméséből. Almával vegyesen mártás lehet belőle húsok mellé, főzhetünk belőle kökénylekvár is. A népgyógyászat a terméséből készült termékeket immunerősítőként, idegerősítőként ajánlja. Zsírcsökkentő hatást is tulajdonítanak a neki, így a fogyókúrák esetén gyakran fogyasztják.

Te készítettél már valamit kökényből? Nekem egyelőre csak tervbe van véve, de ha van egy bevált recepted, akkor kérlek oszd meg velem!