A természet ereje 38. – Lencse

Szilveszter éjjelén, az új év első napján nagyon sok család asztalára kerül lencséből készült étel. A népi hagyomány szerint a gazdagság, a jó termés érdekében kell fogyasztani. A lencse megterem hazánkban, ennek ellenére nagyon ritkán ültetjük a kiskertekben. A meleg, nem túl száraz helyeket kedveli, nem túl érzékeny a fagyokra sem, így április közepére már a földbe kerülhet. A borsóhoz hasonlóan ültetjük és gondozzuk. A termés július első felében érik be, akkor kell szedni, amikor már a magok kemények.

LencseA lencse sokféle vitamint és ásványi anyagok tartalmaz. A lencsében (100 g) található kálium (955 mg), foszfor (451 mg), magnézium (122 mg), kalcium (56 mg), vas (7,5 mg) és nátrium (6 mg) is. Vitaminok közül legnagyobb mennyiségben a C-vitamint (4,4 mg) tartalmazza, de ezen kívül található benne folsav, B1-, B2-, B3-, B6-, A-, E- és K-vitamin is.

Magyarországon a lencsét a legtöbb családban elég ritkán fogyasztják, leginkább csak az újévi asztalra kerül főzelék, leves vagy saláta formájában. A világ más országaiban sokkal népszerűbb és gyakrabban fogyasztott növény a lencse. Készítenek belőle lisztet is, és sokféle étel elkészítéséhez felhasználják.

Én legtöbbször fokhagymás lencsefőzeléket szoktam készíteni tejfölős habarással, és azt szoktuk új év napján enni.

Ti sok lencsét esztek? Hogyan készíted el a lencsét? Ha van egy jó recepted, örülnénk ha megosztanád velünk!

Hivatkozás:

USDA tápanyag adatbázis – Lencse