A természet ereje 28. – Vadrózsa

Rosa canina – vadrózsa, csipkerózsa, gyepűrózsa, hecsedli

A vadrózsa Magyarországon sokfelé megtalálható, tüskés cserje, az erdőszélek és bozótosok gyakori növénye.  Májusban, júniusban virágzik, ilyenkor fehér vagy halvány rózsaszín virágok lepik el a cserjéket.  Augusztus végétől a bokrokon piros csipkebogyó hívja fel magára a figyelmet.

Csipkerózsa, vadrózsaA csipkebogyó magas C vitamin tartalmáról híres, de ezen kívül található benne  B1-, B2-, K-, P- és E-vitamin is. Ásványi anyagokban is gazdag, fellelhető benne a magnézium és a vas is.

A csipkebogyót augusztus végétől gyűjthetjük. A gyűjtése lehetőség szerint főutaktól távol eső területeken célszerű, hogy minél kevesebb káros anyagot tartalmazzon a növény. Nem árt óvatosnak lenni a gyűjtés közben, mert a vadrózsa nagyon tud szúrni. A csipkebogyókat a fagyok előtt gyűjtjük, amikor még kemény a fala, de nem árt, ha a dér kicsit megcsípte már. A teának szánt bogyókat egészben vagy félbevágva és magtalanítva száríthatjuk meg, és tehetjük el télire. A magtalanítás nagyon aprólékos munka, és a magokat körülvevő szőrszálak viszketést is okozhatnak.

Sokféleképpen felhasználhatjuk a csipkebogyókat, készíthetünk belőle teát, lekvárt, bort, szörpöt, levest, mártást és ecetet is.

Legtöbben teaként ismerik és fogyasztják a csipkebogyót. A szárított bogyókból 8 -12 óra szobahőmérsékleten történő áztatással készíthetünk teát, amelyet fogyaszthatunk egész télen át, nem csak betegség esetén.

Másik közismert felhasználási formája a lekvár, ilyenkor a dér által már megcsípet bogyókat gyűjtjük a különféle, Interneten fellelhető receptek tanúsága szerint.

Én még sosem készítettem csipkebogyólekvár, de nagymamám elmesélése alapján nagyon finom, az ő anyukája minden évben sokat készített neki.

Te készítettél már csipkebogyó lekvárt? Kérlek, oszd meg a bevált receptedet, hátha kedvet kapok, hogy kipróbáljam!