A természet ereje 25. – Homoktövis

Hippophaë rhamnoides – homoktövis

A homoktövis hazánkban is honos gyógynövény. Hordalékos, kavicsos, homokos partokon élő, kétlaki, ágtövises cserje vagy kisebb méretű fa. Természetes élőhelye napjainkban már csak Újpesten van. Az Újpesten található példányok 1974 óta védettek. Országszerte sok helyen telepítik, mert nem igényes a talajra, a kevésbé jó minőségű, sós talajokon is megél. Jól viseli hazánk éghajlatát, a fagyok nem károsítják, és a nyári szárazságokat is jól tűri.

HomoktövisÁprilisban virágzik, narancssárga lédús, húsos bogyótermései augusztusban érnek be. A fagyok beálltáig gyűjthetjük a bogyókat telepített helyekről. A vadon található homoktövis azonban védett növény. Mélyhűtve vagy szárítva tárolható. Jelentős mennyiségben tartalmaz C vitamint, valamint megtalálható benne a B-, az E- és az A-vitamin is.

A népgyógyászat a homoktövist immunerősítőként, gyulladáscsökkentőként használja, segíti a szervezetünk védekezését. A magjából kivont zsíros olajat nehezen gyógyuló sebek, égési sérülések kezelésére használja a népgyógyászat. A gyógynövény- és bioboltokban sokféle homoktövist is tartalmazó étrend-kiegészítő készítményt találhatunk.