A természet ereje 30. – Cékla

A cékla Magyarországon is gyakran ültetett zöldségféle. Fajtától függően májustól július közepéig vetik szabadföldbe. A cékla gumója kb. 3 hónap alatt nő meg megfelelő méretűre. Könnyen eltartható, a téli tárolásra szánt céklát október végén, november elején, a fagyok beállta előtt gyűjthetjük be.

CéklaA cékla ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Található benne kálium, kalcium, vas, magnézium, réz, cink, mangán, kén és jód. Folsavat, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is tartalmaz. Vastartalma miatt fogyasztását gyakran ajánlják vérszegénységben szenvedőknek.

Legtöbben a céklát ecettel eltéve, savanyúságként ismerik és fogyasztják. Savanyúságon kívül is sokféleképpen elkészíthetjük a céklát, készülhet belőle leves, de akár sütemény tésztájába is keverhetjük. A levével rózsaszínes pirosra festhetjük az ételeket.

Nekem édesanyám gyakran készített majonézes céklasalátát. Ehhez a céklát megfőzte, majd nagy lyukú reszelőn lereszelte és a majonézhez keverte. Igazán különleges színe lett, és mi szívesebben ettük ezt, mint az ecetes céklát.

Te hogy használod fel a céklát? Mit szoktál belőle készíteni? Oszd meg velünk  a receptedet!