Szíves könyvjelző

Könyvjelzőre mindenkinek szüksége van, és általában sosincs elég belőle. Sokféle könyvjelző létezik, készülhet papírlapból vagy akár fémből is. Nekem a baglyos könyvjelző óta nagy kedvencem a szalagos változat. Könnyű alkalomhoz igazítani, és színtől, formától függően bárkinek ajándékozható.

Szíves könyvjelző hozzávalói

Szíves könyvjelző

  • 2 db kb. 10×10 cm méretű textil darab
  • 50 cm szalag
  • apró dísz a szalag végére
  • kis tömőanyag

A könyvjelzőt nagyon könnyű elkészíteni. Varrógéppel kevesebb, mint 10 perc alatt készültem el vele, de kézzel varrva sem venne túl sok időt igénybe. A szívet a színén varrtam, ezért nagyon egyszerű volt a varrása. Nem kellett bajlódnom a kiforgatással, hogy mennyi varrásráhagyást hagyjak a nyílásnál, és hogyan tegyem be a szalagot, hogy kifordítva szépen álljon. Arra sem kellett figyelnem ezáltal, hogy hol és mennyire vagdossam be a szélét, hogy az ívek kifordítás után szépen kifeküdjenek.

Szívsablon

A Szíves könyvjelző szabásmintáját tartalmazó PDF fájlt a képre vagy a linkre kattintva tudod lementeni. Örülünk és köszönjük, ha úgy gondolod, hogy hírét vinnéd, de kérünk, a bejegyzésünket linkeld, ne közvetlenül a PDF fájlt.

 

A két textildarabot a színével kifelé egymásra tettem. Rátűztem a szív mintát, és körbevágtam, nem hagytam rá külön varrásszélességet.

A szív tetején kb. 2-3 cm mélyen betettem a két anyag közé a szalagot, és egy gombostűvel megtűztem, hogy ne mozduljon el. Szalagnak olyat választottam, amelynek mindkét oldala szép, mert a könyvjelző használata közben mindkét oldal látható.

A szívet a felső ívtől kiindulva kezdtem egyenes öltéssel körbevarrni. Amikor már majdnem körbeértem, akkor egy kis gombócnyi tömőflízt tettem az anyagok közé, majd befejeztem a varrást. A tömőanyagnak használhatunk tömőflízt, kártolt gyapjút, szalaggyapjút, vagy ha más nincs, akkor akár egy kis vattát is. Én a szívet nem tömtem keményre, épp csak tettem bele egy kis tömőanyagot, hogy ne legyen teljesen lapos.

Végül cikk-cakk öltéssel többször körbevarrtam a szívet az egyenes varrás és a széle között. Kevésbé volt szép az első kör után, ezért varrtam végül háromszor körbe. Ha nem foszlós anyagból, például polárból, filcből vagy hasonlóból varrjuk, akkor erre nincs szükség.

A szalag végére fűztem néhány gyöngyöt, hogy a könyvből ne tudjon kicsúszni a könyvjelző.

Ezt a könyvjelzőt most Bálint (Valentin) nap alkalmából készítettem, de kedves ajándék lehet anyák napjára, karácsonyra, születésnapra, névnapra vagy csak úgy, minden alkalom nélkül is.

A szív formát ki is díszíthetjük, lehet rá különféle mintákat hímezni, vagy varrhatunk rá színes szalag- és csipkedarabokat. Én biztosan készítek még ilyen könyvjelzőt, különféle dekorációkkal. Rengeteg ötletem van még hozzá.

Neked milyen könyvjelző a kedvenced? Milyet szeretsz használni?