Ajándék párna horgászoknak

Egyedi, saját készítésű ajándékot adni nagy öröm a megajándékozottnak, és az örömöt látva az ajándékozónak is. Szeretek általam varrt párnát ajándékozni, mert könnyű egyedivé  és személyessé tenni.

A párna alapjához választhatunk egyszínű vagy mintás anyagot, mintás anyag esetén külön dekoráció nélkül is meg lehet varrni a párnahuzatot.

Amennyiben egyszínű alapot választunk, akkor a megajándékozott érdeklődési köre szerint kerülhet rá a minta. Hímezhetünk  magára az alapanyagra, vagy egy másik anyagra, amit majd az elejére varrunk . Horgolhatunk különféle mintákat, amiket szintén felvarrhatunk a párnára. Akár egy megörökölt, horgolt csipkét is megőrizhetünk eképpen, így az velünk lehet a mindennapokban, nem a szekrény mélyén pihen. Varrhatunk rá második anyagból mintát – az én párnám is ilyen lett. Mintának használjunk egyszerű vonalakból álló, sziluettszerű rajzokat.

Ajándék halmintás párna elkészítése

 Ajándék halas párnaHozzávalók:

  • párna
  • anyag a huzathoz
  • anyagdarab a mintához

Nagyon fontos: mielőtt az anyagunkkal elkezdünk dolgozni, meleg vízben mossuk ki, avassuk be azt. Ha össze akar menni, azt az elkészítés előtt tegye meg, ne az első mosáskor.

Első lépésben mérjük meg a párnánkat, amire a huzat készül.  Az én párnám  35*35 cm méretű.

Hogy kényelmesen rá lehessen húzni, a párnák méreténél kb. 2 cm-rel nagyobb huzatot kell készítenünk. Rá kell hagynunk oldalanként 1-1,5 cm varrásszélességet is. Így a 35 cm széles párnához én egy 40 cm széles anyagot vágtam.

Szabásminta

Nem szoktam gombot vagy cipzárt használni a párnák zárásához, hogy ne legyen kényelmetlen a fekvés rajta. Inkább több anyagot használok, és a hátulján átlapolom a huzatot.  A párnámhoz az anyagszükségletem  35 + 2 cm-re az előlapjához, és 2*27 cm-re a hátuljához, így az átfedés  kb. 13 cm lett.

A 40 cm széles, 91 cm hosszú anyagból varrtam meg a huzatot. Az anyagot leszabtam, a két rövidebbik oldalát 1 cm-es, dupla visszahajtással beszegtem és levasaltam. Felhajtottam az egyik végéről a párnának 25 cm-t, majd lemértem a 37 cm-t,  és a maradék részt is visszahajtottam a párnára.  A hajtási éleket levasaltam.

Kinyomtattam  a mellékelt hal mintát, majd vágtam egy akkora anyagdarabot, amelyik kicsit nagyobb, mint a halas minta.

Gombostűvel rátűztem az anyagdarabra a papírt, rögzítve a huzat közepére (felülre a papír került).   Varrógéppel végigvarrtam a fekete vonalak mentén a halat. Ezután óvatosan eltávolítottam a papírt, és apró cikk-cakk öltéssel végigvarrtam a halacska körvonalát az egyenes varrás felett. Végül kézimunkaollóval levágtam a felesleges, kilógó anyagot.

A vasalt élek mentén, kifordítva összehajtottam a huzatot, úgy, hogy a halacska befelé nézett. A két szélén, a szélétől kb. 1-1,5 cm-re végigvarrtam a huzatot. Először egyenes varrással, majd a széle és az egyenes öltés között cikk-cakk öltéssel.

Ajándék halas párna

Kifordítottam, és beletettem a díszpárnát. Készen is voltam.

Jó alkotást! Örülnénk, ha megmutatnád, amit te készítettél.

Letölthető anyagok: