Kokárda, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jelképe

Ha szóba kerül a kokárda, akkor a legtöbb magyar embernek az 1848-as forradalom jut eszébe. Március 15., Petőfi Sándor, Pilvax Kávéház, Nemzeti Múzeum. Gyermekként megtanultuk a márciusi ifjak által írt 12 pontot és Petőfi Sándor versét, a Nemzeti dalt.

Te emlékszel még ezekre?

Ha nem, akkor itt elolvashatod, és felelevenítheted az emlékeidet.

Az ünnep közeledtével ideje előkeresnünk a kokárdáinkat, vagy beszereznünk egy-egy új kokárdát. Néhány éve több írás jelent meg arról, milyen is a szabályos kokárda.

Te olvastad ezeket a cikkeket? Azóta másként készíted a kokárdát? Figyelembe veszed azokat az információkat?

Március 15. - Kokárda

Én akkor sokat olvastam róla, próbáltam rájönni laikusként, hogy mi az igazság a sok írásban. Sajnos, az Interneten megjelenő információk nem mindig tekinthetőek biztos pontnak. Végül arra jutottam, hogy maradok az általam megszokott verziónál. Így nálam kívül piros a kokárda.

Sokan a hagyományos nemzeti színű szalagból készített kokárdákat viselik március 15-én, én szeretek kicsit eltérni a megszokottól. Így volt, hogy masnit kötöttem a nemzeti színű szalagból, és azt tűztem ki. Előfordult az is, hogy gyöngyből fűztem kokárdát vagy zászlót, és az került a kabátomra. Nekem nagyon tetszenek azok a megoldások, amikor a nemzeti színeink felhasználásával készítenek valamilyen kitűzőt. Az Interneten keresgélve igazán ötletes megoldásokat találhatunk.

Tavaly már próbálkoztam a horgolt kokárda készítésével, de nem lettek szépek, viselhetőek a darabok. Akkor nem sikerült megtalálnom a megfelelő mintát hozzá. Szerencsétlen választás volt, hogy kötőfonalból próbálkoztam, és emiatt túl nagyok lettek a kokárdáim. Fali dekorációnak persze tökéletes lett a méretük.

Idén újult lelkesedéssel vágtam bele a kokárdakészítésbe. Most sokféle horgolótűm van, ezért Puppets Perle hímzőfonalakat választottam megfelelő színekben a kokárdámhoz, és az 1,60 mm-es horgolótűmet használtam. Ezzel a kitűzöm 4,5 cm átmérőjű lett.

Horgolt kokárda minta
A Horgolt kokárda rajzos mintáját tartalmazó PDF fájlt a képre vagy a linkre kattintva tudod lementeni. Örülünk és köszönjük, ha úgy gondolod, hogy hírét vinnéd, de kérünk, a bejegyzésünket linkeld, ne közvetlenül a PDF fájlt.

A horgolt kokárda elkészítéséhez a nemzeti színeinknek (piros, fehér, zöld) megfelelő színű hímzőfonalat választottam.

A zöld színű fonallal kezdtem a horgolást, készítettem egy kezdő kört 3 láncszemből, de ezt helyettesíthetjük a „magic ring”-gel is. Magyarul talán a legtalálóbb elnevezése ennek a csúszógyűrű. Ebbe a körbe horgoltam bele az egyráhajtásos pálcákat, úgy, hogy mindig hármat egyszerre fejeztem be, és egy-egy ilyen csoport közé tettem egy-egy láncszemet. Ezt hatszor ismételtem, majd a kört összezártam.

A következő körnél a fehér színű fonalat használtam. Itt az előző sor láncszemeibe szintén három-három, egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcát horgoltam, és közéjük tettem egy-egy láncszemet. A rajzos mintán jól látszik, hogy nem minden mintaegység közé került láncszem.

A harmadik körhöz a piros fonalat használtam. Itt a láncszemekre ismét három-három, egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcát horgoltam, és ismét közéjük tettem egy-egy láncszemet. Ahol a két mintaegység között nem volt láncszem, ott három darab különálló, egyráhajtásos pálcát horgoltam.

Kokárda

A horgolás befejeztével a fonalszálakat eldolgoztam.

Sajnos, szakszerűbben nem tudom leírni még a horgolás mintáját, de szerintem a fenti rajzos minta alapján könnyen elkészíthető a horgolt kokárdám.

A horgolt kokárda hátuljára varrtam egy ziherejsztűt, amivel a kabátra, ruhára lehet feltűzni. Kisiskolás, óvodás gyerekeimnél előfordul, hogy az ünneplő ruhájukra öltöm rá néhány öltéssel az ünnep idejére a kokárdát, így kevésbé balesetveszélyes.

Megmutatod te milyen kokárdát viselsz idén?

Várjuk a képeiteket a közösségi oldalainkon. Ha a saját oldaladon mutatnád meg, akkor annak címét írd meg nekünk egy hozzászólásban, szívesen ellátogatunk megnézni. A lapunk jobb oldalsávjának a tetején megtalálod, hogy mely közösségi oldalakon érhetsz el minket.