Húsvéti nyuszik a locsolóknak

Húsvét kapcsán szinte mindenkinek eszébe jut néhány hagyomány, népszokás. Egyik ilyen a locsolkodás. A fiúk Húsvét hétfőjén sorra járják a lányos házakat, és kölnivízzel – régebben vízzel – locsolják meg a lányokat. A lányok erre az alkalomra hímes tojásokkal készülnek.

Manapság már kiveszőfélben van ez a kedves népszokás, talán azért is, mert már-már elvárt, hogy hímes tojás helyett pénzzel vagy legalább csokitojással is meglepjék a lányok locsolkodókat. Ez 1-2 locsolkodó esetén még nem nagy költség, de ha sok a locsolkodó és több lány van a családban, akkor már számottevő összegre rúghat. Emiatt sok család ilyenkor elvonul otthonról, vagy legalábbis úgy tesznek mintha nem lennének otthon.

Húsvéti nyuszik

Szerencsére az óvodákban és az iskolákban őrzik ezt szép a hagyományt, így a mai gyerekek is megismerkedhetnek ezzel a szokással.  Nálunk az oviban 15 kisfiú van a csoportban, így nekünk, lányos szülőknek ennyi locsoló-ajándékkal kell készülnünk a húsvéti locsolkodásra. Lánykámnak idén a csokitojásokhoz készítettem pici, nyuszi alakú zsákokat is.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem kislányként mindig zavart az, hogy csak a fiúk kaptak sok tojást vagy ajándékot. Ha már készültek a kis nyuszik, úgy döntöttem, mi leszünk annyira renitensek, hogy a csoport lányainak is viszünk csokitojást. Ha már kap az egész az ovis csoport, akkor meglepjük ezzel az aprósággal az óvónéniket is. Így végül 27 nyuszikát kell készítenem.

Nincs sok munka egy-egy darabbal, ekkora mennyiséget 2,5-3 óra alatt el lehet készíteni, ha nem egyesével varrjuk készre őket.

Húsvéti nyuszi

A nyuszik elkészítéséhez én egy zöld-sárga csíkos, fehér vásznat választottam, de bármilyen apró mintás vagy egyszínű vászon is tökéletes választás lehet. Mivel sokat készítettem egyszerre, a 6 cm-es csíkokat tépéssel „vágtam le”, emiatt a kész nyuszinak a füle olyan mintha kicsit szőrös lenne.

Hozzávalók egy darab húsvéti nyuszihoz:

  • 27 cm hosszú és 6 cm széles vászoncsík
  • 25 cm fonal

Az anyagdarabot félbehajtjuk, hogy a színe belülre kerüljön. A hajtástól számítva kb. 7,5-8 cm magasságig összevarrjuk mindkét oldalon. Arra kell figyelnünk, hogy kb.  azonos magasságig varrjuk mindkét oldalát.

A nyuszit kifordítjuk, és a maradék 5,5-6 cm részt is összevarrjuk. Ezzel készen is van a nyuszink, már csak a két füle közti részt kell kivágnunk, hogy nyuszis formánk legyen.

Összehajtjuk a nyuszi testét, és a tetején, a nyílástól kiindulva kivágunk egy háromszöget. Ezt megrajzolhatjuk előre, készíthetünk hozzá sablont, de vághatjuk érzésre is, én is az utóbbit tettem.

Húsvéti nyuszik fázisfotó

Apró ajándékot teszünk a nyusziba. Ebbe a méretbe egy Kinder Schoco Bons méretű cukorka vagy csokitojás fér be kényelmesen.

Végül a nyuszi füle alatt összekötjük egy masnival, és rajzolunk filctollal egy nyusziarcot. Rajzolhatunk textilfilccel is, de én most sima filctollat használtam az arcok megrajzolásához.

Jó nyuszikészítést! Engem még egy jó adag vár, hogy elkészüljön szerdáig. Örömmel vennénk, ha valamely közösségi oldalunkon mutatnál egy képet az általad készített nyusziról.