Kukorica-borda 2 féle fűszerezéssel, airfryerben elkészítve

A kukorica elég gyakran kerül az asztalunkra. Az év nagy részében csak morzsolt formában, de mindig nagyon várjuk, hogy a piacon megjelenjen a friss, csöves kukorica. Legtöbbször csak simán megfőzőm, és esszük, amíg van a fazékban. Az Interneten böngészve gyakran került elém egy teljesen más elkészítési módja, amikor nem megfőzik, hanem sütik a kukoricát. Nagyon jól néztek ki a képek, így sok recept átolvasása után elkezdtem kísérletezni vele.

Többféle fűszerezéssel is elkészítettem, mind nagyon ízlett a családnak. Idén lassan vége nálunk a kukorica-szezonnak, már egyre öregebbek a csövek, amit venni tudok. Így egyre nehezebb feldarabolni, is őket.

A friss, csöves kukoricát félbevágom vagy eltöröm, majd négy részre hasítom. Ha a csutkája már nem túl zsenge akkor komoly erő kell ehhez a művelethez. Ezzel egy cső kukoricából 8 darab „bordát” kapok.

Kukorica cső feldarabolva

Kukorica-borda 2 féle verzióban

Oliva olaj, só, fokhagyma, pirospaprika, chili

Hozzávalók (fokhagymás chilis fűszerezéssel):

  • feldarabolt nyers kukorica
  • 4 evőkanál olivaolaj (vagy bármilyen más olaj)
  • 1 kávéskanál só
  • 2-3 gerezd fokhagyma összenyomva vagy lereszelve
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • chili, ízlés szerint
Oliva olaj, só, chilisbab fűszerkeverés, bors

Hozzávalók (sós, borsos fűszerezéssel):

  • feldarabolt, nyers kukorica
  • 4 evőkanál olivaolaj (vagy bármilyen más olaj)
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál chilisbab fűszerkeverék
  • 1-2 tekerésnyi bors

Attól függően, hogy köret mellé, húsmentes főételnek vagy az étkezést lezáró desszertként kínáljuk, változatosan ízesíthetjük. Olaj helyett használhatunk más zsiradékot is, amit szívesen fogyasztunk. A fűszerkeveréket készíthetjük sósra, de akár édesre is.

Kukorica, fűszeresen

Elkészítés menete:

  1. A fűszereket és az olajat összekeverem.
  2. A kukorica darabokat egy ecsettel átkenem a fűszeres olajjal.
  3. A darabokat az airfryerbe helyezem, kellően szellősen.
  4. 180 fokon 15 perc alatt készre sütöm.

Az elkészült kukorica darabok nem lesznek olyan szaftosak, mint a főtt kukorica. A szemek tömörebbek és inkább kissé ragacsosak lesznek. Én már gyerekkoromban is szerettem ezt az állagot és ízt. Örülők, hogy végre újra előkerült az életemben.

Te szereted a kukoricát, a tengerit? Van különleges recepted, elkészítési módod? Ha van kedved, a facebook oldalunkon leírhatod!

Kukorica-borda recept kártya
HA KIPRÓBÁLTAD, AKKOR SZÍVESEN OLVASNÁM VÉLEMÉNYEDET A FACEBOOK OLDALUNKON!