Pizzaszószos csiga – lenmagos, sütőporos tésztából airfryerben sütve

Népszerű nálunk az apró, kézbe fogható harapnivaló. Régebben élesztős tésztából készíttetem, de sokszor nincs időm a kelesztésre, így elkezdtem kísérletezni olyan receptekkel, amelyekhez nem szükséges élesztő. Így alakult ki ez a sütőporos tésztareceptem, amelyet bármilyen sós töltelékkel elkészíthetek, és airfryerben gyorsan megsüthetek.

Mostanában gyakran olvastam a lenmag jótékony hatásáról az egészségünkre, így kitaláltam, hogy minden nap egy kis mennyiséget szeretnék fogyasztani belőle. Vásároltam tört lenmagot, de csak a címkéjét átolvasva szembesültem vele, hogy csak hőkezelés után ajánlják a termék fogyasztását. Pedig olyan jól kitaláltam, hogy salátákra, szendvicsekre szórok majd belőle egy kicsit minden nap. Végül sós sütemények tésztájába kevertem a lenmagot.

Pizzaszószos csiga – lenmagos, sütőporos alaptészta

Pizzaszószos lenmagos csiga

Alaptészta hozzávalók (8-9 kis csigához):

  • 15 dkg liszt (kb. 1 bögre)
  • 6 g sütőpor (fél zacskó)
  • 1/4 teáskanál só
  • kb. 1 dl víz
  • 2 evőkanál tört lenmag

Töltelék hozzávalók a pizza receptből:

  • 1 doboz sűrített paradicsom (kb. 70 g)
  • 3-4 evőkanál ketchup
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1,5-2 teáskanál Kotányi Pizza fűszerkeverék
  • 2-3 evőkanál víz

Elkészítés menete:

  1. Nincs darálom, ezért a tört lenmagot mozsárba teszem, és apróbbra töröm.
  2. A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverem.
  3. Hozzáadok 1 dl vizet, és összegyúrom a tésztát. Ha nem áll össze, akkor még 1-1 evőkanál vizet adhatunk hozzá. Nekem többnyire elég az 1 dl víz.
  4. A csigához kinyújtom a tésztát 4 -5 milliméter vastagságúra.
  5. A pizzaszósszal vékonyan megkenem a tésztát, és feltekerem.
  6. Kb. 3 cm széles szeleteket vágok a feltekert tésztából.
  7. A csigákat az airfryer kosarába helyezem, és kicsit szétnyitom őket felül.
  8. Az airfryerben 150 fokon 15 perc alatt készre sütőm. Ebből a mennyiségből nekem 8-9 csiga készül.
Pizzaszószos csigák (sütőporos, lenmagos tésztából)
Ha kipróbáltad a receptemet, akkor szívesen olvasom véleményedet a Facebook oldalunkon!