Pikáns tárkonyos raguleves

Sokáig nem tartottam magam egy leveses típusnak. Talán mert gyerekkorom levesei nem voltak túl változatosak, nem lépték túl a hús- és zöldséglevesek megszokott kereteit, ízük mindig egyforma, változatosságot csak némi elsózás jelentett. Már felnőttkorba léptem, mikor megismerkedtem a krémlevesekkel, a ragukkal, a pikáns ízvilágú, ismeretlen fűszereket tartalmazó ételekkel, és arra is rácsodálkoztam, hogy akár önálló ételként is megállja a helyét, ha elég tartalmas.

Télen valahogy még jobban kívánom a gazdag raguleveket. Jó, ha nem egyértelműen meghatározható az ízvilága, nem pusztán édes, vagy határozottan csípős, hanem minden kanál más és más élményt tartogat. Pont ilyen ez a pikáns tárkonyos raguleves is.

Benéztem a mélyhűtőbe, és találtam egy kis darabka sertéscombot. Nem sok mindenre elég, egy sült húshoz, vagy aprópecsenyéhez kevéske, de levesbe éppen elég. Súlyát nem tudom, de kis darab volt.

3 gerezd fokhagymát felkarikáztam, libazsíron megfuttattam. Erre került a felkockázott hús. Miután kellően megpörkölődött, forró vízzel felöntöttem, majd lefedve hagytam főni a saját levében.

Egy kis idő után, úgy fél óra múlva répát karikáztam, gombát szeleteltem.

raguleves3

Ez is ment a levesbe, amit ekkor már be is fűszereztem. Himalája só, tárkony, és zöld curry paszta társult be a levesbe. Ezeket együtt adják azt az egyedi ízt, amit annyira szeretek ebben a ragulevesben.

raguleves4

Itt most csináljunk valami mást egészen addig, míg fedő alatt, lassú túzön minden össze nem fő. Amikor már minden puha, akkor adjuk hozzá egy negyed citrom levét, vagy ha kevéssé lédús, akkor egy fél citromét. Az én taktikám az, hogy levágom egy citrom egynegyedét, késsel megszurkálom a belsejét, átvágom a fehér hártyákat, majd összenyomva a kezem között leszűröm. Tettem bele még egy kis tárkonyt, hogy frissebb legyen az aromája.

Aztán kibontottam kókusztej-konzervet, összekevertem a benne lévő kókuszlét, hogy egynemű legyen, és úgy 8-10 evőkanálnyit  belemertem a levesbe. Most jön a legnehezebb rész: hagyjuk, hogy még egyet rottyanjon, aztán győzzük kivárni, míg ehető melegre hűl.

raguleves2

A hozzávalók miatt paleo életmódot folytatók is fogyaszthatják.