Kalandozásaim a paleo világában 13. -Hogyan kezdj hozzá

Hogyan kezdjek hozzá? -minden új elhatározást követő első kérdés ez. Hogyan reformáld meg az életedet, a háztartásodat, a gondolkodásodat, a családod hozzáállását, ha úgy döntöttél, ezentúl egészségesebben fogsz élni és enni? Borzasztóan nehéz kérdések ezek, jó, ha kéznél a segítség.

Paleo

Amikor annak idején én eldöntöttem, hogy felhagyok a hagyományos, ennél fogva nem túl egészséges ételek fogyasztásával, a döntésemet azonnali tett követte, én attól a pillanattól azonnal átálltam a paleo elveket követő életmódra. Előtted 2 út van: 1. hozzám hasonlóan most, azonnal, ahogy eldöntötted, máris elkezded 2. ha ezt túl drasztikusnak érzed, akkor fokozatosan, de nem nagyon elhúzva időben egyre inkább elhagyod a „tiltott” ételek, mint a pékáruk, a tejtermékek, a cukrok csoportját.

Bármelyik utat is választod, mindenképpen segítségre lesz szükséged. Első lépésként érdemes szétnézni az interneten -én elsősorban a magyar nyelvű, magyar szerzők által írott oldalakat és blogokat ajánlom, már csak azért is, mert nyilván a magyar viszonyok között szezonális és beszerezhető alapanyagokból érdemes főznöd, sütnöd.

Néhány ilyen blog -a teljesség igénye nélkül, persze, hiszen az lehetetlenség lenne 🙂

1. Elsősorban Posta Reni blogját ajánlom a figyelmedbe. Megismerheted a történetét, alaposan belemélyedhetsz a paleo életmód élettani hátterébe, ötleteket, tippeket kaphatsz az étrendedhez, Reni szenvedélyességéből pedig erőt meríthetsz. Receptjeit nem csak a neten böngészheted, könyv alakjában is megvásárolhatod, épp a napokban jelenik meg a 3. paleos szakácskönyve. A receptek mellett hasznosságokra is számíthatsz, akár teljesen kezdő konyhatündérként is sikerrel süthetsz-főzhetsz belőle.

2. Mezei Elmira táplálkozási tanácsadó blogja is nagyon inspiráló. Az ő könyveit személy szerint nem ismerem, de a paleos szakácskönyvek eladási listáján mindig előkelő helyen szerepelnek. Egész biztosan találsz ízlésednek megfelelő recepteket az oldalán.

3. Szerzőjének Paleo konyha című blogját a szívembe zártam, mert az ízlésünk egészen közel áll. Ételreceptek mellett az ökoháztartás rejtelmeibe is bepillantást nyerhetünk, valamint a nasik, sütik is szép számmal képviseltetik magukat az oldalon -hideg téli estékre tartogatom a kipróbálásukat.

4. Kétnyelvű blog Viki egészséges paleo konyhája. Itt a recepteken van a hangsúly, egyéb hasznosságokat nem annyira lelünk benne, de nagyon jól használható recipék ezek, jól elkülönítetten kategorizálva.

5. A facebookon is számos nyílt és zárt paleos csoport alakult, sajnos jellemzően sokat kell ezekben küzdeni a kéretlen reklámokkal, és gyakoriak a kötözködő trollok is. Egy jó adminisztrátor kézben tudja ezt tartani, de talán éppen emiatt érdemes előbb egy kicsit olvasgatni, ízlelgetni a csoportban uralkodó légkört, mielőtt csatlakoznánk. Jó szívvel tudom ajánlani a Paleolit klubot, ahol magam is tag vagyok, innen gyakran inspirálódom.

Ha tudsz egy jó paleos blogot, kérlek, írd meg nekünk kommentben.