Tömény paleós sütemény

A kívülállók gyakran gondolják, hogy a paleós étrend túl szigorú, hiszen olyan dolgokat tilt, amit szinte mindenki szeret: édességek, tészták, kenyerek, krumpli stb. Van egy jó hírem: a paleós sütemény nem utópia!

Induljunk ki egy átlagos sütiből, nézzük meg, mi kell hozzá: száraz és nedves alapanyagok, édesítőszer, zsiradék, olykor térfogatnövelő. No, akkor helyettesítsük be ezeket paleós módra!

  • száraz anyag: liszt helyett őrölt magfélék (dió, mogyoró, mandula, gesztenye stb.), kókuszreszelék
  • nedves anyagok: tej helyett kókusztej, 100%-os gyümölcslé
  • édesítőszer: cukor helyett megengedőbb verzióban méz, szigorúbb paleós étrendben nyírfacukor, eritrit, aszalt gyümölcsök daráléka
  • zsiradék: megengedőbb a vaj; keményvonalasabb a kókuszolaj
  • térfogatnövelésre élesztő nem működik maglisztekkel, tehát kelt tésztát nem tudunk így készíteni, ellenben sütőport, szódabikarbónát használhatunk

Először is a szokásos módon üssük fel a tojásokat, keverjük habosra az édesítésre használt anyaggal, ami nálam most méz volt. Utána mehet bele  kis Cocomas kókusztejszín lazításképp, majd a száraz anyagok -jelen esetben kókuszreszelék és darált mandula vegyesen), a kókuszzsír , és pici -1 kávéskanálnyi- sütőpor.

paleos

Nem írok pontos mennyiségeket, egyrészt mert nem mértem ki, másrészt mert attól függően változik, hogy mit találunk otthon, abból mit teszünk bele. Ha adunk hozzá kakaóport, máris kevesebb az egyéb szárazanyag mennyisége. Ha nem teszünk bele kókusztejet, inkább több tojást, úgy megint csak változnak a mennyiségek. Ha aszalt gyümölcsöket, mazsolát szórunk bele, az édesítésből is visszavehetünk. Variáljunk, játsszunk vele bátran!

suti

Szilikonos tortaformában sütöttem meg, kb. a szokásos kevert sütemény sütési hőfokán és ideje alatt készül el.

Sokkal elégedettebb vagyok vele, mint a kenyérutánzatokkal, ez finom, ehető, jól variálható, a család minden tagja által kedvvel fogyasztott

Tegnap készítettem a szokásos kenyérutánzatomat, de nem tehettem valami nagy alkotókedvvel, mert a kisebbik lányom megkérdezte: - Anya, miért eszel olyasmit, amit nem szeretsz? nem nagyon tudtam erre mit válaszolni. Mert teljesen igaza van.