Itt van a nyakunkon a nyári szünet, és egyben a lehetőség, hogy a családi recepttárunkat újdonságokkal bővítsük ki. Én új ízekkel egészítettem ki a szokásos, reggeli szendvicseinket. Kipróbáltunk néhány zöldségből készült szendvicskrémet.
Az első alapanyagomnak laskagombát választottam a szendvicskrémhez. Ez szinte egész évben könnyen elérhető alapanyag, és a karakteres ízét mi nagyon szeretjük.
Laskagombás szendvicskrém
20 dkg laskagomba
1 kiskanál só
1 késhegynyi őrölt fekete bors
1 evőkanál tejföl
A gombákat felszeletelem, és kis olajon felteszem sülni. Sülés közben csak egy kis sót adok hozzá. A gomba hamar ereszt egy kis levet, amiben puhára párolódhat. Ha nem engedne elég levet, akkor egy kis vizet lehet hozzáönteni.
A jól átsült, puha gombaszeleteket egy tálba teszem, és hozzáadom az őrölt fekete borsot. Botmixerrel össze aprítom.
Az aprított laskagombát ilyenkor meg szoktam kóstolni, és ha kell, adok még hozzá kis sót és borsot. Ha túl száraznak ítélem a krémet, akkor egy kanál tejfölt is teszek bele, hogy végül jól kenhető legyen az állaga. Van hogy lédúsabb lesz a krém, de néha kell a megfelelő állag eléréséhez a tejföl is.
Első alkalommal a laskagombákat együtt sütöttem meg 2 gerezd szeletelt fokhagymával. Nagyon finomra sikerült, de a későbbiekben már elhagytam a fokhagymát, hogy társaságban is bátran lehessen fogyasztani. Enélkül is nagyon finom lett, hiszen laskagomba önmagában is eléggé jellegzetes, erős ízt ad.
A laskagombás krémet kipróbáltuk pirítóssal is, ezzel még ízletesebb volt számunkra.