Laskagombás szendvicskrém

Itt van a nyakunkon a nyári szünet, és egyben a lehetőség, hogy a családi recepttárunkat újdonságokkal bővítsük ki. Én új ízekkel egészítettem ki a szokásos, reggeli szendvicseinket. Kipróbáltunk néhány, zöldségből készült szendvicskrémet.

Az első alapanyagomnak laskagombát választottam a szendvicskrémhez. Ez szinte egész évben könnyen elérhető alapanyag, és a karakteres ízét az egész családunk nagyon szereti.

Laskagombás szendvicskrém elkészítése

Szeletelt laskagomba
  • 20 dkg laskagomba
  • 1 kiskanál só
  • 1 késhegynyi őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál tejföl

A gombákat felszeletelem, és kis olajon felteszem sülni. Sülés közben csak egy kis sót adok hozzá. A gomba hamar ereszt egy kis levet, amiben puhára párolódhat. Ha nem engedne elég levet, akkor egy kis vizet lehet önteni hozzá.

A jól átsült, puha gombaszeleteket egy tálba teszem, és hozzáadom az őrölt fekete borsot. Botmixerrel krémes állagúra aprítom.

Az aprított laskagombát ilyenkor meg szoktam kóstolni, és ha kell, adok még hozzá még egy kis sót és borsot. Ha túl száraznak ítélem a krémet, akkor egy kanál tejfölt is teszek hozzá, hogy végül egy jól kenhető krém legyen az állaga. Van, hogy lédúsabb lesz a krém, de sokszor kell a megfelelő állag eléréséhez egy kis tejföl is.

Miután szobahőmérsékletűre hűlt a krém, egy jól zárható edényben a hűtőbe kerül. Tapasztalataim szerint akkor a legízletesebb, ha már 1 órát a hűtőben állt. Alacsony hőmérsékleten tárolva akár 1-2 napig is fogyasztható marad, bár nálunk másnap reggelre eddig mindig elfogyott.

Laskagombás szendvicskrém még finomabban

Friss paprikával vagy paradicsommal szoktam még fokozni picit az ízélményt, ezzel a laskagombás krém nálunk hosszú ideje a legfinomabb reggelik toplistáján van.

Első alkalommal a laskagombákat együtt sütöttem meg 2 gerezd, szeletelt fokhagymával. Nagyon finomra sikerült, de a későbbiekben már elhagytam a fokhagymát, hogy társaságban is bátran lehessen fogyasztani ezt a szendvicskrémet. Enélkül is nagyon finom, hiszen laskagomba önmagában is eléggé jellegzetes, erős ízt ad.

A laskagombás krémet mi kipróbáltuk egyszerű pirítóssal is, ezzel lett eddig a legfinomabb.

Te mit teszel a szendvicsekre? Szoktál hasonló szendvicskrémeket készíteni? Nagyon örülnénk, ha megosztanád velünk a receptjeidet.
Laskagombás szendvicskrémes mini szendvics