Közösségi kertészkedés a nagyvárosban 9.

5. éve gondozom, használom és kísérletezem a közösségi kertben lévő kis parcelláimmal. Az elmúlt években kipróbáltam itt sok ötletet, amelyet kertészkedéssel foglalkozó oldalakon olvastam. Ültettem magokat zselésen, és kipróbáltam, hogy dézsában nevelek krumplit, de az adott körülmények között ezek a próbálkozásaim kudarcba fulladtak.

Voltak jobb és rosszabb éveim. Az első két évben rengeteg paradicsomom termett. A második két évben is volt bőven paradicsomom, de poloska is, így a paradicsom leginkább a poloskák étke lett. Voltak sikeres kísérleteim is, például ültettem levendulát magról, ami kikelt, és szép kis növények cseperedtek belőle. Ezeket szétosztogattam kertszomszédoknak, így egyre több levendula bokor található a kertünkben.

Levendula
Levendula

Egyik évben véletlenül lett paprikám (paradicsom palántákat vettem, de közéjük keveredett 2 paprika is), és olvastam valahol, hogy nem feltétlenül egyéves növény a paprika. Hazavittem, hátha túléli a telet, és következő évben is terem. Ismerőseimnek családi házban sikerült ez a átteleltetés. Sajnos, a panel nem ennyire ideális hely a növényeknek.

Az elmúlt években sok változás volt kertünkben, de idén megújult lelkesedéssel és kedvvel estem neki a kertem gondozásának, igaz a legtöbb kedves barátom már nem kerthasználó. Újra elkezdtem pontosan dokumentálni, hogy mi kerül a földbe. Az előző évek tapasztalatai alapján megpróbálom kerülni a poloska által kedvelt növényeket, így előzetes terveim szerint nem lesz paradicsomom, hacsak nem kell ki magától, az utóbbi években a komposztról a kertembe került magokból is van paradicsomom.

Magaságyást nem igazán szeretem, túl széles, így mindkét oldalról körülményes a művelés és a szüretelés. A pereme is túl magas, így elég nehézkes a kapálás és a növények gondozása. Én a legtöbbször inkább beleállok, és úgy gondozom, de amikor végzek, akkor elég baleset veszélyes az ágyás elhagyása. Idén ide kerültek a saláták, a tökfélék, a céklák, a hagymák. Itt növekszik a kertem legmeghatározóbb eleme, a levendula bokrom. Ezt időnként muszáj jelentősen megnyirbálnom, hogy elférjek tőle.

Magaságyás 2019
Magaságyás 2019

A lapos ágyásom meglepően szép termést szokott hozni, pedig nagyon törmelékes a föld, sok helyen vörös téglás törmelék is látszik benne. A múltkor meg is kérdezték tőlem, hogy milyen műtrágyát használok ami ennyire vörös. Ebben az ágyásban éldegél az articsókám. Már a második telet élte túl, igaz, még eddig nem hozott szárat és virágot, csupán néhány levele van, de talán idén kivirágzik végre.

Ágyás 2019
Ágyás 2019

Remélem hamarosan több csapadékunk lesz, mert nagyon száraz a föld. Nekünk szerencsénk van, mert tudunk locsolni, de az égi áldás jobb volna. Bízom benne, hogy nem lesz túl aszályos évünk és hamarosan kapunk megfelelő mennyiségű esőt.