A rend kerékkötői

Ha takarításról van szó, azt hiszem, a legtöbben a „muszáj” címkét látjuk rajta nagy betűkkel. Nyűg, feladat, napi (heti, havi) rutin, olyasmi, amit nem lehet megúszni, csak túl kell rajta esni. Mint a fogorvos.

Van pár olyan momentum, amit ha felismerünk, megváltoztatunk, könnyebb és egyszerűbb lesz a takarítás.  A rendnek, a rendszernek számos akadálya lehet. Segítsünk magunkon: ismerjük fel a problémát és változtassunk!

Felhalmozás

Hány csomag wc-papír, papírtörlő, liszt, rizs van felhalmozva a háztartásodban? Mennyi konyharuha, törölköző, ágynemű van a szekrényedben? Tényleg kell ennyi? Ha belegondolsz, viszonylag kevés olyan szituáció létezik, amikor papírtörlő-vészhelyzet alakul ki. Tehát ha elfogyóban van, bőven elég akkor másikat venni, nem kell minden egyes vásárláskor úgyis kell! felkiáltással bedobni egyet a kosárba.

Nézz körül a textilek között: mennyit használsz valójában? Leselejtezed (újrahasznosítod) a használt, csúnya, rongyosabb darabokat, vagy csak a helyet foglalják, miközben a legszebb példányokat meg elő sem veszed, mert sajnálod őket, esetleg csak sátoros ünnepekre tartogatod? Nem lenne felszabadítóbb, ha a szép darabok a mindennapjaid részévé válnának? Ha csak azokat tartod meg, amiket valóban szeretsz és használsz, egy csomó helyed felszabadul, könnyebbé válik a rendrakás.

A felhalmozás nem csak a helyet foglalja, de feleslegesen áll benne a pénzed.

kosár

Hozzáférhetőség

Az egyik legfontosabb tényező a takarításkor. Vajon milyen gyakran pucolsz meg egy olyan ablakot, amelyikhez nem férsz könnyen hozzá, mert előtte áll a gyerek íróasztala, ami egyébként meg tele van írószerekkel, kacatokkal (monitorral, kütyüvel)? Ha előbb fel kell tekerned a szőnyeget, hogy elhúzhasd az asztalt, amit persze le is kell pakolnod, hogy közben ne potyogjon le róla minden… áh, inkább hagyjuk azt az ablakpucolást… -hát nem így megy? Ha felismerted a problémát, miszerint valamihez nem férsz hozz, túl körülményes miatta a takarítás, máris tudod a megoldást. Rendezd át.

Játékok

Takarítószerek, eszközök

Itt szintén általános hiba, hogy felhalmozunk, mindenhez külön takarítószert veszünk, általában több flakon is van ugyanarra a problémára.És ami kell, az biztosan a polc/fiók legalján, legmélyén hever. Egyszerűsítsünk itt is, legyen átlátható a tisztítószerek garmadája, ne halmozzunk fel. Mindig vegyünk jó minőségű szereket, eszközöket. Ha nem könnyen hozzáférhető helyen tároljuk a porszívót, ha körülményes mindig valami alól vagy mögül előszedni, garantáltan kevesebbszer fogjuk használni a szükségesnél.

Rossz tárolás

Nagyon gyakran csak annyi teendőnk lenne, hogy állítva tároljuk a dolgokat. Nézzünk szét a konyhában: hogy hevernek a fűszeres zacskók, a tészták? Csak úgy bedobálva egy fiókban? Nem jó ötlet. Ha leszűkítjük a helyüket, vagyis kategóriánként dobozokba tesszük, ráadásul állítva, sokkal jobban átlátható és kezelhető lesz. Legyen külön kis doboza a sütéshez használt fűszereknek, és legyenek külön a mindennaposak, megint csak külön a pácoláshoz, grillezéshez valók… a kategóriák személyre szabhatók.

Fűszerek

Nincs állandó helye

Az nagy baj. Mindennek legyen deklarált, állandó helye. Hogy bármikor látatlanban meg tudd mondani, hol van a robotporszívó töltője, a nagymama receptes könyve, a mérlegbe való gombelem -és mindig mindent erre a jól kijelölt helyére tegyél vissza. Mennyivel könnyebb úgy takarítani, ha nem kell gondolkodni azon, hogy valami hol van, vagy hol legyen.

Iratok

Mindent egyszerre

Ha takarítási rohamunk van, gyakran kedvünket szedi a végeláthatatlan teendők sora. Nagy elánnal belekezdünk, aztán el is csüggedünk gyorsan, mert olyan sok. Ne akarj mindent egyszerre. Kezdd el, aztán jutsz, ameddig jutsz, pont annyival vagy bejjebb. Ha csak a szekrények felének mostad le az ajtaját, majd holnap megcsinálod a másik felét (vagy kiadod feladatként a gyerekeknek). Hogy az örök klasszikust idézzem: Kezdjük el, aztán majd meglátjuk.

Tedd szórakoztatóvá

Üvöltsön a zene, menjen a kedvenc sorozatod, szervezd be a barátokat -próbáld meg a monoton és  unalmast átfordítani viccesbe és élvezetesbe. És miután kész lettél: tudatosítsd magadban, hogy ez a rend és tisztaság neked köszönhető, a te kezed munkája tette ilyen széppé és rendezetté a lakást. Élvezd ki, légy büszke magadra.