Közösségi kertészkedés a nagyvárosban 5.

Lassan tavaszodik, itt az ideje a kerti munkáknak. Én most hétvégén a szép napsütésben kimerészkedtem a kertbe, és felmértem a terepet, hogy mi is a helyzet. Az ősszel elültetett és az évelő növények jól bírták ezt az enyhe telet.

2015-ös beszámoló

A 2015. évről még tartozok egy beszámolóval. Október legelején felszedtem az édesburgonyákat. Félve és sok kétellyel kezdtem neki az édesburgonya ültetésének, hiszen nálunk nem túl elterjedt növény, inkább a különlegességek közé tartozik. Ezt mutatja az is, hogy elég drágán lehet a palántájához hozzájutni. Tulajdonképpen a próbálkozásom anyagilag nem érte meg, kb. a befektetett összegért a boltban hasonló mennyiséget, csak sokkal szebb darabokat kaphattam volna. Kísérletnek nagyon jó volt, idén újra tervezem próbálkozni az ültetésével.

Októberben a maradék termést is leszedtem, és elkezdtem előkészíteni  a magaságyásom egyik felét tavaszra, hogy amikor felenged a föld, rögtön tudjak ültetni.

Utolsó szüret 2015 október

Utolsó szüret, 2015. október

Elültettem fokhagyma magokat, amelyekből remélhetőleg két év múlva sok szép fokhagyma gerezdem lesz. Néhány fokhagyma-gerezdet is elültettem, ezek már idén fogyaszthatóak lesznek. Április közepén kezdtem a kertészkedést így az egy zacskó borsómból nagyon sok maradt, pedig  becsszóra nem nagy zacskóval vettem. Kísérletezésképpen egy fél sort ültettem, reménykedve abban,  hogy hamar lehűl az idő, és csak tavasszal bújnak ki. Nem volt szerencsém, elég sokáig volt még kellemes az idő ősszel, így a borsóim idő előtt keltek ki. Télen annak rendje módja szerint el is fagytak.

Áttelelt kertecském

2016. február 7., az áttelelt kertecském

2016-os kezdetek

A február elég szép, fagymentes napokkal köszöntött be, így már nem bírtam magammal, a tavalyi és az idén beszerzett magokból néhányat kísérletképpen elültettem. A kert egyik felét már ősszel felástam, hogy amint felenged a föld tudjak bele ültetni. Vasárnap nagyon szép napos idő volt, így borsót, retket, spenótot, madársalátát és dughagymát ültettem az előkészített részre. Tudom, hogy jöhetnek még hidegek, és akkor minden elfagyhat.

2016 február 7. borsó, retek, spenót, madársaláta és hagyma

2016, február 7., borsó, retek, spenót, madársaláta és hagyma

Tavaly nagyon szerettem volna szárzellert és articsókát is ültetni, de az április közepi kezdés nem engedte, hogy magról neveljek saját palántákat. Sajnos, a piacon egyik árusnál sem találtam ilyen palántákat. Idén megpróbálom én a palántanevelést. Kicsit nehezítettek a körülményeim, mert a lakásunk klímája nem alkalmas erre, ezért a kertben próbálkozok mini melegházakkal. Majd kiderül, hogy mennyi sikerrel. Az egy-egy zacskó magomból még rengeteg maradt, így ha nem jön be ez a próbálkozás, akkor márciusban itthon is próbálkozok vele.

2016 február mini melegház szárzellernek és articsókának.

2016. február, mini melegház szárzellernek és articsókának.

Tavaly szeptemberben az utolsó kertészkedő bejegyzésemben mutattam a 30 palántás eper-ültetvényemet, ezek elég jól átvészelték a telet.

2016 február eperföld

2016. február, eperföld

Idén két és fél hónappal korábban kezdhettem a kertészkedést, remélem az idei évem is legalább annyira sikeres lesz, mint a tavalyi. Bízom benne, hogy sikerül néhány új tapasztalatra szert tennem.

2016 február 7 az új kezdet

2016. február 7., az új kezdet