Bajtársaink a konyhában – Zománcozott pulykasütő

Van egy szép, hatalmas edényem, amit nagyon szeretek. Akkora, hogy akár egy időben tudom benne megsütni a húst és a köretet. Sok néven emlegetik a kereskedelemben, kacsa-, liba- és pulykasütőnek is nevezik. Szeretem az olyan konyhai eszközöket, amelyeket sokat tudok használni, és nem csak évente néhányszor kerül elő.

Pulykasütő, kacsasütő, libasütőErről a fazékról méretét és nevét tekintve könnyen hihetjük azt, hogy csak évente egyszer, egy pulyka vagy kacsa sütéskor lehet csak hasznunkra. Először, amikor egy ismerőstől megkaptam az ő kiselejtezett példányát, én is azt hittem, hogy nem sok hasznát fogom venni. Én pulykát nem sütök. Hónapokig csak kerülgettem a konyhában, és nem is használtam, míg egyszer a vasárnapi csirkecombok nem fértek bele a megszokott jénai tálamba, és a pulykasütőmben kötöttek ki. Nagyon kényelmesen elfértek benne a combok, és finom puhára, ropogósra sültek. Egyre több, addig tepsiben vagy jénaiban sült ételt kezdtem benne készíteni. Ebben készítem a töltött húsokat, legyen az csirke vagy disznó, és a sima sülteket is. Isteni finom lesz benne a sült libacomb is. Amikor még csak öt fős volt a családunk, akkor egy ilyen sütőben a vasárnapi ebédünk teljes második fogása (sült csirkehús krumplival) megsült egyben. Manapság már csak a hús sül benne, és köretnek inkább rizst, zöldséges rizst eszünk hozzá.

Előnyei:

  • Finom puhára párolódik, majd sül a hús benne.
  • Komplett második fogást tudok elkészíteni benne, és nem kell egész délelőtt a konyhában állnom.

Hátrányai:

  • A mérete miatt kicsit nehéz elmosogatni.
  • Nem mindegyik fajta fér be minden sütőbe.

Ezt az utolsó hátrányát a saját bőrömön tapasztaltam meg, amikor a tűzhelyem tönkre ment, és új tűzhelyt vettünk. Nem gondoltam volna azt, hogy olyan apróságra is figyeljek, hogy pontosan milyen méretű belül a sütő rész. Az első sütésem alkalmával szembesültem a problémával, hogy az új sütőben 1-2 cm miatt már nem fért el a jól bevált edényem. Ezután minden nagy bevásárlásunk alkalmával, ha láttunk egy-egy ilyen pulykasütőt, akkor elvittük magunkkal a műszaki osztályra, és próbálgattuk, hogy befér-e a tűzhelyembe. Végül találtunk egy olyat, amelyiknek kissé ferdén, oldalt van a füle a fedőn és az edényen, így épp elfér a sütőmben.

Van olyan eszközöd a konyhában, amit nagyon szeretsz, és nélkülözhetetlennek érzel?  Az én nélkülözhetetlen társaimat, már ismeritek. Ha a blogodon mesélsz róla, te mit tartasz fontosnak a konyhádban, akkor örülnénk, ha belinkelnéd ide, hogy mi is olvashassuk!