Bajtársaink a konyhában – Tésztafőző

Mi sok tésztás ételt eszünk, mert a tésztát nagyon sokféle módon lehet ízesíteni. A tésztaételek előnye, hogy bármikor 30 percen belül főtt ételt tudunk tenni a családi asztalra. Ez mai rohanó világban nem elhanyagolható előny. Nálunk szinte bármikor bevethető vacsora a sajtos, a mákos, a diós esetleg a grízes tészta. Ha kicsit több az időm, akkor hússal és zöldséggel összekeverve készül tésztás egytálételünk. A variációk tárháza végtelen, a fűszerekkel és a zöldségek variálásával elég sokféle lehetőség van.

Egyetlen egy nagy bajom a tésztafőzéssel, hogy nagyon félek a forrázástól. Rémálmom, hogy valakire a tészta szűrése közben ráfröccsen a forróvíz, vagy felcsap a forró gőz és égési sérülést okoz. Sajnos, gyakori égető, forrázó vagyok. Szerencsére csak saját magamat szoktam égetni, de nincs olyan hét, hogy egy kisebb égési sérülést be ne szerezzek.

TésztafőzőAhogy nőtt a család egyre több tésztát kellett egy-egy alkalomra megfőznöm, sokszor 75 dkg – 1 kg tészta készült egy étkezésre. Egyre gyakrabban nézegettem a boltok edény osztályán a tésztafőző felhozatalt. Sajnos, ezek nem olcsó termékek, és nagyon féltem, hogy sikerül egy olyat választanom, amit csak kerülgethetek, mert nem válik be. Nagyon tetszett az a fajta, amelyiknek lyukacsos a teteje, de féltem hogy azzal is, a gőzzel megégetem magam. Végül egy pontgyűjtő akció oldotta meg a nagy tépelődésemet. Garantált ajándék volt a képen látható, három részes tésztafőző edény.

Előnyei:

  • Kényelmesen és könnyen az edénybe helyezhető a szűrő.
  • Ha kész a tészta, akkor oldalra fordítva, az edény tetejére lehet támasztani a szűrőt így könnyen le tud csepegni a víz.
  • A forró vizet kihűlésig az edényben hagyhatjuk, így kevés az esély a forrázásra.

Hátránya:

  • Nincs levegőző nyílás a fedőn, így figyelni kell, hogy a víz ne fusson ki. Egy fakanál jó szolgálatot szokott tenni a fedő kitámasztásában.

Nagyon megszerettem ezt a fajta tésztafőzőt, sajnálom, hogy annyit vacilláltam rajta, és nem hamarabb szereztem be magamnak. Nálam a konyha alapfelszerelési tárgyai közé tartozik. A lányaim, ha útnak indulnak a nagybetűs életbe, akkor egy ilyen biztosan lesz a stafírungjukban.

Van olyan eszközöd a konyhában, amit nagyon szeretsz és nélkülözhetetlennek érzel? Írd meg nekünk, te mit tartasz fontosnak a konyhádban!