Márton napi libasült

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” – tartja a mondás. Emiatt sok család asztalára kerül Márton napon, november 11-én libából készült étel. A mondás és népszokás valószínűleg onnan ered, hogy Márton napon zárták le az éves gazdasági munkákat, ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka. Ilyenkor kóstolták meg az új bort, és ekkor vágták le először a tömött libákat.

Sült libacomb recept 4 személyre

Márton napi libacomb sütésre előkészítve

  • 4 db libacomb
  • kb. 1,5 dl víz

A combokat alaposan megmosom és megtisztítom. Egy éles késsel a bőrét körülbelül 1 centiméterenként bevágom a húsig. Időnként kicsit itt-ott beleszaladhat a kés a húsba, de ez nem katasztrófa. Ezután jó alaposan bedörzsölöm sóval a combokat, és a kacsasütő tálamba teszem.  A kacsasütő egy nagy méretű, lefedhető edény, amelyet a sütőben lehet használni.

Én 5-6 combot sütök egyszerre, ehhez 1,5-2 dl vizet öntök az edény aljára. A libacombokat 150 °C-on, lefedve sütöm 2 órán keresztül.

Két óra eltelte után leveszem az edény tetejét, és 190 °C-on 30 percig pirítom a combokat. A pirítás közben többször meglocsolom a saját levével. Nagyon finom puha és omlós lesz a hús. Köretnek legtöbbször krumplipürét vagy párolt káposztát készítek hozzá.

Márton napi libacomb

Jó étvágyat kívánok! Te hogy szoktad elkészíteni a libát? Ha van kipróbált recepted, oszd meg velünk!