A természet ereje 8. – Cseresznye

Prunus avium – Cseresznye

A cseresznye Magyarországon honos, kedvelt hobbikerti gyümölcsfa, több nemesített fajtáját termesztik. A fája 20-30 m magasra is megnőhet. Áprilisban virágzik, május végétől július közepéig érik. Gyümölcsének a héja fajtájától függően a sötét bordótól, a majdhogynem feketétől, egészen a sárgáig sokféle színű lehet.

Cseresznye
A cseresznye gazdag különféle ásványi anyagokban, vitaminokban. Található benne kálium, kálcium, nátrium, foszfor, A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin valamint folsav is. A vitamin és ásványi anyag tartalma miatt a fogyasztása jó hatással van szervezetünkre. Ritkán vált ki allergiás reakciót.

Cseresznyemag

A meggymaghoz hasonlóan a cseresznyemagot is felhasználhatjuk párnák, ajándéktárgyak tömésére. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik mint a meggymag, így tehetjük melegítőpárnába, amit mikróban melegítve /600 watt 1 perc/ használhatunk fülfájáskor, vagy egyéb testrész melegítésére is. Figyeljünk rá, nehogy túl melegítsük, mert égési sérülést is okozhatunk vele!

A magokat gyűjtsük össze az étkezések alkalmával. Amíg gyűjtjük, addig szellős helyen tároljuk, ahol nem tud megpenészedni és bogaraktól is óvva van. Maximum 1-2 napig hagyjuk állni a magokat tisztítás előtt, mert különben nagyon nehéz dolgunk lesz a rászáradó gyümölcshús-maradványokkal. Amikor már jelentősebb mennyiség összegyűlt, tegyük egy tál sós vízbe, és főzzük kb. 30-40 percig. Hűtsük le a magokat, majd egy-egy kis adagot a kezeink közé véve, a tenyerünkkel dörzsölve tisztítsuk meg a gyümölcshús-maradványoktól. Tehetjük textil zsákba is, de azt  barnán elszínezheti a gyümölcshús. Ha az összes magról ledörzsöltük a számunkra fölösleges részeket, akkor mossuk át alaposan, és terítsük szét egy rétegben egy tálon vagy tepsin. Ha jó idő van, akkor pár napig tegyük ki a napra, és szárítsuk ki belőle a nedvességet. Ha az időjárás nem kedvező, akkor a sütőben is megszáríthatjuk, alacsony hőfokon, nyitott sütőajtó mellett. Ha száraznak ítéljük, tegyük egy jól szellőző vászonzsákba, és akasszuk jól szellőző helyre. Tárolhatjuk felhasználásig a zsákban is, de 1-2 hónap száradás után dobozokba is zárhatjuk.

Felhasználáskor töltsük meg vele az ajándéktárgyunkat vagy a melegítő párnát. A melegítő párnát pamut anyagból, pamut cérnával varrjuk, hogy jól bírja a melegítést. Víz lehetőség szerint ne érje, ha mégis, akkor alaposan szárítsuk ki.

Mag párnák

Mag párnák

Mag párnácskák

Vágjuk kb 10*10 cm méretű négyzeteket. Hajtsuk félbe és varrjuk össze, a töltéshez egy nyitott oldalt meghagyva. Fordítsuk ki, töltsük meg  a magokkal, majd a szabadon hagyott végét is varrjuk össze. Lehet vele célba dobálni, egymásra pakolni, de érdekes hangot ad amikor morzsolásszák is. Egyszóval jó kis játék a gyerekeknek.

Túl kicsi gyereknek ne készítsünk maggal ajándékot, mert a mag szájba véve fulladást okozhat!

Hivatkozás

http://www.terra.hu/fak/html/prunus.avium.html