A természet ereje 22. – Vöröshagyma

A vöröshagyma Közép-Ázsiából került hazánkba. Az ország egész területén termeszthető, ezért sok kiskertben megtalálható. Magyarországon elsősorban dughagymás ültetése szokásos. Első évben a magokat elültetve csak az apró dughagymák fejlődnek ki, következő év tavaszán ezeket az apró hagymákat elültetve fejlődnek ki a szép, nagyfejű vöröshagymák. Sok fajtája ismert, de világszerte híres a makói vöröshagyma, amely a hungarikumok listáján is szerepel.

Vöröshagyma

A magyar konyhában nagyon népszerű fűszernövény, nagyon sokféle étel elkészítéséhez használjuk. Könnyen eltartható, nem szükséges feldolgozni, hogy télen is élvezhessük és használhassuk a vöröshagymát. Jól szellőző, sötét, száraz helyen sokáig eltartható.

A vöröshagyma gazdag ásványi anyagokban. A hagymában (100g) található kálium (146 mg), foszfor (29 mg), kalcium (23 mg), magnézium (10 mg). Vitaminok közül legnagyobb mennyiségben a C vitamint (7,4 mg) tartalmazza, de ezen kívül található benne folsav, B6, E és K vitamin is.

A népi gyógyászatban közismert a köhögéscsillapító és antibakteriális tulajdonsága. Eredményesen használhatjuk a teáját makacs köhögés esetén. Fülfájás esetén ajánlani szokták, hogy egy fej hagymát vágjunk össze. és textil zsákba csomagolva borogatásként tegyük a fájó fülre. Rovar csípés esetén is gyakran használják, egy fél hagymát tegyünk a csípés helyére.